Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Het zijn de mensen die het er toe doen

‘Het is de plek die me trekt…’, Met liefde sprak Michaël Schouwenaar over zijn Michaëlshof. Het mileucentrum op een prachtige plek aan de Waddenzee op Wieringen. Zeker, de plek is fabelachtig, maar met die bijzondere mensen erbij is de plek nog veel mooier!

Wekelijks rij ik naar Het Rijk aan het Wad (voorheen Michaëlshof), rommelen in de tuin en genieten van het plekkie, de natuur en de mooie mensen die er zijn.

Exact hetzelfde is het bij mijn werk in natuurgebied Kruiszwin. Donderdag regende het pijpenstelen helaas geen rietruimen. Maar wij mannen missen elkaar en dus gaat de koffiepauze en appeltaart gewoon door (dit keer bij Hans thuis).

Het werken voor en met elkaar wordt nog het beste in de praktijk gebracht bij de antroposofische zorgboerderij Croon en Bergh in Burgerbrug, waar ik ook vrijwilliger ben. Voordat we aan de slag gaan, eerst de dagopening: Op deze groene gronden, waar eens de zeeën heersten, leven wij veilig en geborgen in elkaars aanwezigheid. Door hartekracht geleid, werken onze handen de aarde om. Zoals de plant ontkiemt op vruchtbare bodem, zo kiemt onze ziel op liefdesgrond. Geleid door de geest van zorg voor elkaar, helpt onze standvastige wil ons te worden wie wij zijn.

Vrijdag nam werkplaatsleider Danielle Hermes afscheid omdat ze een andere baan heeft. Dat werd dus gezellig met de bewoners koffie/thee en bokkenpootjestaart smikkelen. Daan wordt op handen gedragen voor wat ze tien jaar voor Croon & Bergh deed. Vrijwilligers Gerjan en Abel brachten dit zingend tot uitdrukking. Op de wijze van Het Dorp van Sonneveld maakte ze een lied (filmpje zie onderaan). Veel succes Daan met je nieuwe uitdaging bij Oosterheem in Langedijk!

Hoe wij mensen met elkaar om zouden moeten gaan, lees ik gisteren op een Facebook bericht van Marc Siepman over polarisatie (het wij en zij denken). Het wordt gelezen (284x gedeeld) en krijgt honderden positieve reacties. Net als biodiversiteit in de natuur, besluit Marc over polarisatie: ‘Ga je eigen unieke weg en blijf in verbinding. Uniformiteit is een heel modern concept. Uniciteit is van alle tijden. Jezelf mogen zijn in een polariserende wereld is een groot cadeau dat je aan iedereen uit kunt delen en waar je zelf ook nog plezier van hebt’.

Het optreden van Gerjan en Abel bij het afscheid van Danielle:

2 reacties op “Het zijn de mensen die het er toe doen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *