Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Het groendak ligt erop, bedankt MeerBomenNu!

‘We zijn in de buurt, kunnen we woensdag langskomen om je groendak aan te leggen? Het is Marc Rotmans van de ‘Groendakcoach’ die vorige week belde. De prijs die ik gewonnen heb bij ‘MeerBomenNu’ komt eraan, joepie! Buurman Louis hoorde dit en was gelijk om. Op z’n schuur wilde hij ook zo’n groendak. Dubbele pret dus vandaag.

Rond negen uur had ik gehoord dat Remko zou komen, maar om half acht klonk de voordeur bel al. We zijn geen vroege vogels en lagen nog in bed. Voor Remko was de dag al een paar uur eerder begonnen. Het bedrijf Groendakcoach zit in Hendrik-Ido-Ambacht, om de files te voorkomen zijn ze vroeg vertrokken.

Het aanleggen doet Remko zelf, maar we maken ook kennis met zijn vriendin Jacqueline. Ze heeft een paar dagen vrij en vond het leuk om mee te rijden. Zo doen we gezellig met haar een bakkie koffie, terwijl Remko in uur tijd het groendak erop ligt.

De tamtam gaat snel bij ons in de straat. Helaas was buurman Louis er niet, maar z’n Matty had al lang gezien dat er reuring was. Vanuit haar slaapkamerraam heeft zij ook zicht op ons dak. ‘Kom maar boven kijken, dan kan je het vanaf de andere kant zien’. Het levert gelijk een grappige foto op. Allemaal kale daken en in de verte m’n groene keukendak, terwijl Brigit lachend vanuit ons raam het ziet gebeuren. De klusjesman Bert die toevallig bij Matty werkt, is ook enthousiast, maar heeft een waarschuwing: ‘Hou wel de vogels in de gaten, een kauw kan met zijn snavel in het bituum kunnen pikken’.

Intussen tikt het klokkie door. Oei, negen uur, bijna m’n afspraak met de tandarts vergeten. Na een uurtje pijnbank, zie ik dat Remko bijna klaar is met het dak van de buren. Matty met haar klusjesman zijn aan de koffie en ook Jacqueline is aanschoven. Matty lacht. ’Ja Cor dat heb je Alblasserwaarders elkaar tegenkomen….’.

Een smalle strook grind zit aan de rand van het groendak.

Remko is een snelle werker, want een uur later zijn de buren ook de trotse bezitter van een groendak. Brigit hoort dat de sedumplantjes in droge tijden water nodig hebben. Dat gaat goed komen, drie regentonnen hebben we, dat moet genoeg zijn. De bus en aanhanger worden ingeladen en ze vertrekken naar hun volgende klus in Friesland.

Het mooie resultaat: onze buurt heeft er twee groendaken bij!

Op de site van de Groendakcoach kijk ik nog even naar de foto’s en lees de informatie. Donderdag heb ik een afsluitdag in Uddel van mijn bomenclub en zal eigenaar Marc Rotmans persoonlijk bedanken. Onze buurt is weer een stukje groener geworden! In een eerdere blog heb ik uitgelegd waarom ik de prijs bij MeerBomenNu heb gewonnen.

Hoe gemakkelijk een groendak aangelegd wordt, is te zien:

En hier worden de voor- en nadelen goed besproken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *