Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Fruitbomen redden van de versnipperaar

Het seizoen van MeerBomenNu was afgesloten, maar daar kwam vorige week nog een bericht van Bonnie ‘Een fruitkweker stopt ermee, we mogen onbeperkt bomen uitspitten. Wie heeft interesse?’. Gelijk regende het reacties op onze appgroep. Logisch iedereen kan wel een paar Elstar of Goudreinet gebruiken, zeker als ze gratis zijn. Echter we mochten niet met honderden komen en de klus moet in 1 dag gedaan worden. Van Bonnie mocht ik voor de Noordkop de klus regelen.

Totaal 2000 appelbomen mochten we eruit spitten.

Woensdag om 10.00 uur was het afgesproken tijdstip dat we met 2 aanhangwagens ons in Wognum mochten melden. Het moment van rooien was eigenlijk een dikke maand te laat, de boompjes stonden al in blad. Hoeveel zouden de verhuizing overleven? Een tijdelijke opslag in onze bomenhub was daarom geen optie, de bomen moeten zo snel mogelijk weer de grond in. Dat is het makkelijks bij iemand die er veel kan planten. Onze grootafnemers waren Peter van Manege Noot en Tine en Ben van Johanna’s Bos.

Aangekomen in Wognum begreep ik waarom de fruitteler een beperkt aantal spitters op zijn terrein toeliet. De kwekerij lag aan een drukke weg waar het onveilig was om te parkeren. Er ging maar één smal weggetje de kwekerij in. Ondanks dat zo’n tien auto’s met aanhangers waren, leek het al snel een logistieke chaos te worden.

Gelukkig daar was Franke om orde in de dreigende chaos te scheppen.

Gelukkig was MeerBomenNu kopstuk Franke van der Laan in staat om e.e.a. in goede banen te leiden. Hij riep ons bij elkaar. Hij vertelde aan de kweker dat hij niet zichzelf maar zijn oogst naar gemeenschapstuinen ging. De kweker vertelde van de treurige reden van de bedrijfsbeëindiging. Al een paar jaar werden de appels beneden de kostprijs verkocht. Na een sterfgeval besloten hij en z’n broer per direct te stoppen met de fruitteelt.

Franke legde uit hoe het beste gespit kon worden: ‘Niet aan de boom trekken en voorzichtig zijn met de kluit’. Zelf had hij emmers meegenomen, waar de kluit met grond inging. De beste kans op overleving. 

In plaats van een aanhangwagen had Peter gekozen om z’n paardentrailer te gebruiken. Die bergruimte bleek veel te klein. Bij 10 bomen zaten we al vol. Daarom werd snel naar Jos in Julianadorp gebeld, die een uur later met een grote aanhangwagen kwam.

In het begin waren de meeste spitters voor hun eigen aanhanger aan de gang, maar gaande weg werd er ook voor anderen geoogst. ‘Waar staat jullie kar?’ vraagt een leuke vrouw uit Bakkum. ‘Niks jullie ik ben voor iedereen bezig’ antwoord ik met een gekke bek, maar de dame gaat er serieus op in. Ik raak met haar in gesprek en ze vertelt hoe leuk de samenwerking het afgelopen seizoen in Bakkum was. ‘De koffie staat klaar’ hoor ik even later Monique ook uit Bakkum roepen. Wat een lieverd en helemaal tekenend voor de goede sfeer die er bij onze club heerst.

Links Monique van de koffie en rechts Tsjeard uit Friesland.

Tijdens het koffie teuten spreekt een man mij aan. ‘Je heb een bekend gezicht, rij jij niet op een ligfiets?’. Zijn zoon Brian-Paul Tesselaar had vroeger met mijn dochter Marijke in de klas gezeten. Ook spreek ik Tsjeard van het hoofdbestuur. Hij spit voor de buurttuin Wommels in Friesland. Ik zag dat hij z]n kentekenplaat had vergeten. ‘Ik reken op dat de karma vandaag nog de hele dag werkt’. Tsjeard vertelt dat hij vanmorgen in het verkeer een man heeft gereanimeerd. Van de politie die later verscheen mocht hij doorrijden.

‘Zullen we er samen nog een paar uitspitten? Dan kunnen we praten en werken tegelijk’. Goed dat Teun ook is meegekomen, zo doe ik tenminste ook nog eens wat…. Rond het middaguur ga ik even m’n broodje opeten bij Wim en zijn ecodorp Bergen vrienden. Ook leuk om te horen hoe het bij hun is. Helaas daar hoor ik Peter: ‘We gaan terug, ga je mee Cor?. 

Deze Elstar en Goudreinetten heeft Peter gered.

Later krijg ik via de app een aantal resultaten. Peter: ‘Zo ik heb ze gepland 83 stuks’.  Jaap uit Oudesluis bericht: ‘Ik heb er 8 thuis geplant en 30 bij Coen op zijn groentetuin bij het zonnepark, ik had er een zware maar mooie dag van’. Van Teun hoor ik dat hij er 5 heeft geplant.

Nog een leuk filmpje gezien over MeerBomenNu Brabant (verslag van hun eerste oogstdag dit seizoen):

Één reactie op “Fruitbomen redden van de versnipperaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *