Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Rondje Eernewoude-Kraggenburg

Woensdag snoeiharde wind zuidwest. Ideaal dus om de Afsluitdijk te pakken (en terug te gaan als de wind gedraaid is). Het wordt dit jaar de eerste roets/kampeertocht. Een kleintje om erin te komen.

Op 10 meter bij m'n tent zie ik deze ooievaar
Op 10 meter bij m’n tent zie ik deze ooievaar

Het inpakken is nog geen routine dus pas in het middaguur vertrokken. Maar met die rugwind is roetsen een makkie. Onderweg krijg ik twee onweersbuien over me heen, gaf een mooi regenboog in het Friese landschap. De route naar het natuurkampeerterrein in Eernewoude rijdt niet zo makkelijk. Raar dat de meeste wegen van zuid naar noord lopen, terwijl ik naar oost moet. Ik rij langs dorpjes eindigend om -um, zoals Achlum, Hitzum, Doijum. Dan slingert de weg zuid naar Lollum. Da’s niet goed, want nu krijg ik tegenwind. Dan via een boerenbetonnen fietspad naar Tzum en Winsum. Over de brug bij Baard richting het beroemde Jorwert. Denkend aan het boek van Geert Mak, hoe waren deze dorpjes honderd jaar terug? Bij de kerk van Mantgum stop ik even. Het enige wat dit dorpje nog heeft is een café, maar ook daar is het doodstil. De eigenaar vraagt of ik aan z’n deur had gebeld en waar de route heengaat. Wanneer ik het viaduct onder de A12 doorrij, gaat de weg eindelijk rechtuit oostwaarts. Eind van de middag rij ik Eernewoude binnen. ’n Dorpje met een foeilelijke nieuwbouwwijk, waardoor karakterloos. Bedrijfsleven draait natuurlijk op de watersport en rondvaarten. Mist een oude dorpskern.

20150507_120612_800x450

M’n camping daarentegen net buiten het dorp is prachtig rustig gelegen, te midden van een ooievaarskolonie. De Hongaarse poesta van Globetrotter wordt veroberd, waarna ik kennis maak met de eigenaar: Jurjen Veldboom runt de camping nog net 2 jaar. Hij combineert het met zijn outdoorbedrijf, lijkt me een mooi leven. De werking van de roeifiets wordt uitgelegd, waarna Jurjen me uitlegd hoe Wifi werkt. Zo tik ik op een klein toetsenbordje voor ’t eerst op locatie een bericht via m’n mobieltje rechtstreeks in m’n blog. De foto’s krijg ik nog niet lekker in, krijg ik vast ook nog onder de knie. 20150507_123729_800x600

Na een storm en regennacht (zonder het koud te hebben) de volgende dag inkopen doen bij de plaatselijke Coop. Toptent, want naast lekker profiand en bier hebben ze er ook een voorraad boeken (ook 2e hands) die je met bakkie koffie/puntje lekkers te grazan kan nemen.
’s Middags maak ik een heerlijk kayaktochtje. Hoort bij de service van deze geweldige camping! Inmiddels is het bladstil weer geworden, het zonnetje zakt achter de horizon, dus tijd voor de Gladiator (kenners weten dat dit het betere bier is….). Morgen de spullen inpakken en rij het rondje IJsselmeer. Dat kan de kleine worden, via Lelystad of de lange via Amsterdam….. We gaan het zien!20150507_120818_800x354

Vrijdag is een dag om in te lijsten! Via m’n kompas/bel probeer ik zuidelijk te rijden, maar dat valt niet mee. Welke kant ik ook op rij, pijltje blijft steeds naar het noorden wijzen. Zo rij ik niet handig door Drachten, door het ontbreken bewegwijzering. Een middagpicknick in het park van Beesterzwaag en de benen/armen ingesmeerd tegen verbranden. Hier besluit ik waar vanavond gekampeerd wordt: natuurcamping De Stiente in Kraggenburg (Noordoostpolder). Een plezierritje. Een mannetje van 80 jaar op een ATB rijdt een tijdje met me op en we praten over het goeie leven. In Oldemarkt op de rand van de Weerribben profiand ingeslagen. Weer zo’n gave supermarkt, waar je gratis lekkere koffie kan slobberfen.

Bij Kuinre kan ik via de dijk naar Blokzijl, maar kies de wat langere, nog onbekende rechte wegen door de polder. Hier is veel boerenbedrijvigheid, enorme kassen en fruitkwekerijen. Voorbij Marknesse rij ik op met een kwieke Vutter die vorig jaar in vier weken naar Santiago fietste. In het bos ten noorden van Kraggenburg is de rustige camping met een hoog muggenhalte, waar ik twee andere kampeerders gezelschap hou.

Regenboog in het friese landschap
Regenboog in het friese landschap

’s Nachts een paar stevige regenbuien en ’s morgens is het totaal ander weer. Zwaar bewolkt en een stevige zuidwesten wind. Dat wordt bikkelen, want vandaag ik de reis terug naar huis. Bij het voormalig eiland Schokland stop ik even, jammer het museum gaat pas om 11.00 uur open. Dan via Nagele naar de Ketelbrug pal tegen, m’n teller komt niet boven de 14 km/uur. Naar Lelystad kan op twee manieren. Binnendoor met beschutting of langs de dijk. Ik kies voor het laatste, lekker makkelijk vertrouwd rijden zonder de weg te hoeven zoeken. Alleen de harde wind vanuit het IJsselmeer pal tegen, waardoor de teller zakt naar 11 km./uur. Bij de Lelystad brug even bijkomen, soepie/broodje en dan de dijk over. Het eerste stuk lekker bijtanken, windje in de rug, maar dan is de pret voorbij en krijg ik de wind weer voor de kiezen. Oef, ga ik dat halen? In Medemblik ben ik behoorlijk kapot, sla een halve liter havermoutpap naar binnen en kom behoorlijk gesloopt terug in Anna Paulowna. Gelukkig geen last gehad van de lies, maar wel helemaal leeg. Wanneer ik naar Santiago elke dag 120 km. roetsen, moet er nog wel wat gebeuren met de conditie!

 

 

 

 

 

4 reacties op “Rondje Eernewoude-Kraggenburg”

Klinkt als een geslaagd weekend! Ik denk dat je nog even naar de grootte van je foto’s moet kijken. Bij mij lopen die helemaal uit beeld en onder je rechter kolom met navigatie door, waardoor je site deels niet meer leesbaar is. (Oh – ik weet al hoe dit komt, omdat je online hebt geüpdate – mijn telefoon doet dat ook). Thuis even corrigeren dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *