Categorieën
Concertverslagen Muziek

Brigitte en Stowaway

Appingedam en Noordoost Groningen wie kent het niet? Het ligt dichtbij Delfzijl, een saaie havenstad in een doodslandschap? Vlakbij de ‘Blauwe stad’, een mislukt bouwproject. Toch komen we de laatste jaren steeds vaker in dit lekker rustige gebied waar het verrassend mooi is.

Brigitte heeft leuke contacten met de mannen van de groep ‘Stowaway’. Bij het festival in Enkhuizen in maart zong ze in ’t wild en dat smaakte naar meer! Een mailtje aan Brigit van Jan om samen te zingen tijdens het Shanty-folk café in Appingedam vormde de reden dat we vrijdag afreisde naar de noord-oostelijke hoek van Nederland.

20150517_163012_800x600

Via ‘Vrienden van de fiets’ hadden we twee overnachtingen geregeld bij Wijnand en Lidy in het buurtje  Schaapbulten, vlakbij Meedhuizen, zo’n 15 km ten zuiden van Appingedam. Een pittoresk tuinhuisje met alles erop en eraan was onze super de luxe uitvalbasis. Eigenlijk hoor je fietsend (of wandelend) hier te boeken, maar gezien het frisse, regenachtige weer, was het vervoer met de auto (Marijke’s Agila) handig.

Op de weg er naar toe cultuur snijven in Leeuwarden, voor een bezoek aan het Fries Museum. Jaren terug waren we daar ook, toen het museum nog in een oud grachtenpand zat. Sinds 2013 zit het in een loeigroot super modern gebouw in het hartje van het centrum. Je zou daar minstens een dag kunnen doorbrengen, maar eigenlijk had ik ’t na een uurtje wel gezien. We lopen nog een rondje door de mooie, oude binnenstad; ’t is lekker weer dus goed toeven en de terrassen zitten vol. Het Belgische patatje smaakte prima en we vertrekken naar Groningen. Op internet had ik ontdekt dat bij het café van Peter en Leny in Steendam elke vrijdagavond een live optreden was. Muziek in sfeer van American/blues/folk en Steendam ligt op nog geen 10 km van Schaapbulten, dat laat je niet lopen!

Mellissa Greener optreden in Steendam
Mellissa Greener optreden in Steendam

Het optreden was van Melissa Greener, een Amerikaanse die op tour door Europa was. Donderdags nog in Zweden en zaterdag in Berlijn. Zij gaf een prima optreden voor zo’n dertig man publiek! Wat een mazzel dat we daar bij waren! Zaterdag op ontdekking in het Groningse Hoge Land. Eerst naar Farmsum, een sfeerloos dorp opgeslokt door Delfzijl. Onze lunchinkopen daarom maar in de stad gedaan en later door het miezerige weer in de auto opgepeuzeld. Ten noorden van Delfzijl is het nog oud land met leuke kleine wierden dorpjes. Jammer dat het weer niet meezit, maar wanneer het even droog is, stappen we bij Bierum uit voor een rondje dorp.20150516_121203_800x600

Uiteraard ook hier een paar mooie kerkjes gezien en bij de Luingahof in de oude boomgaard gestruind.

Rondje gelopen in de boomgaard Luingahof in Bierum
Rondje gelopen in de boomgaard Luingahof in Bierum
Oude hoogstam fruitbomen
Oude hoogstam fruitbomen

De onvermoeibare Agila (wat zouden we zijn zonder auto) brengt ons door Spijk, Losdorp, Godlinze, Lutjerijp, ’t Zandt, Zeerijp. Met elk dorpje een kerkje op het hoogste punt. Bij Eenum er even uit om de benen te strekken voor een rondje dorp. Daar ontdekken dat vandaag het kerkjes-theater evenement ‘Terug naar het begin’ is. In Eenem trad Valentina op (bekend van programma Beste Singer Songwriter).

Het slotoptreden met meerdere groepen
Het slotoptreden met meerdere groepen

Zondagochtend rijden we naar Jan en Mieke Huttinga. Stowaway is compleet als Jaap en Willy er zijn en samen met Brigitte krijg ik een privé concert bij de keukentafel. Dat klinkt goed! Hierna het echte werk voor het middag optreden in ‘De Rechtbank’ van Appingedam. Hier speelden nog een aantal bekende groepen uit de shantywereld: Armstrongs Patent, Male des Mèr,  Loc Tup Together. Een gezellige ongedwongen muziekmiddag met goed luisterend publiek.

Tegen zessen stapte we in de auto, deden nog even ‘hap en drinkstop’ bij Eernewoude (toevallig op de plek waar ik de week ervoor nog met de kano voer), waarna we om half negen thuis kwamen.

Op Youtube (besloten) heb ik 2 filmpjes gezet. Eerste nummer Bluenose bij de keukentafel, tweede nummer Hard times live in café De Rechtbank.

En als toetje een nummer van Mellissa Greener. Bij ons speelde ze het zelfde nummer op electrisch gitaar.

2 reacties op “Brigitte en Stowaway”

Dan heb je nu een stukje Noordoost Groningen kunnen verkennen Cor, en straks met de roetstocht door Noordwest Groningen. Over het geheel gezien toch een fraai gebied en zeer geschikt om lekker lang te roetsen of Questen.

Bedankt voor je reactie Piet. Wanneer je muziekliefhebber bent: ik het net 3 filmpjes onder het bericht geplaatst (ben nogal trots op Brigitte). Lijkt me leuk de roetstoer op 6 juni straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *