Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

De groene ’typetjes’ van de Michaëlshof

De Lepelaar een biologisch dynamisch tuinbouwbedrijf in Sint Maarten. Met de Michaëlshof gingen we er vrijdag 3 maart naar op excursie. We kregen er een pracht rondleiding en een ontmoeting van een hartverwarmend mooi mens: Jan Schrijver.

Jan werkt de laatste tien jaar nauw samen met zijn opvolger Joris Kollewijn. Hem kent half Nederland toen Joris meedeed met tv-programma ‘Boer zoek vrouw’. Michaël van de Michaëlshof kent Jan van vroeger de ‘geitenwollen jaren’. Met de tuincursus vertelde Michaël nog zijn sterke verhaal over ‘Wandelende uien’. Die uien hebben alles te maken met de ‘dynamische landbouw’, waarop Jan Schrijver in zijn boek schrijft: ‘De preparaten zijn voor mij een extra verzorgend element. Zoals de liefde van een moeder die haar eigen kind verzorgt’.

Het gesprek met Jan ging over veel meer dan planten telen. Veel mensen zijn gelukkig bewust dat gezonde voeding onze vitaliteit bepaalt. Jan pleit voor zijn producten: ‘betaal niet de massa, maar naar kwaliteit’. We krijgen het natuurlijk ook over de politiek. Je denkt dat zijn voorkeur partij niet moeilijk is te raden: ‘Groen Links’ of ‘Partij van de Dieren’? Nee, hij kiest verrassend voor de ‘Partij van de Arbeid’. Hij zegt ‘het groene denken hoort niet alleen bij kleine  partijen,wil het een gemeengoed worden.Een inspirerende man die Jan Schrijver, lees zijn boek: ‘Op weg naar een fijnzinnige landbouw’.

De excursie was vooraf gegaan met een bezoek aan ‘De Buitenplaats’ in Enigenburg. Hier runnen Bram en Ilse Borst een biologische dynamische veehouderij. Toevallig is dat vriend Ingmar er net is gestart om met elf personen om een gemeenschapssmoestuin te maken. Aan onze excursie deden vijftien mensen mee van de Michaëlshof, waar ik de laatste jaren veel tijd mee doorbreng.  Op de site heb ik een uitgebreider verslag geplaatst. Een selectie van deze aardige ‘groene-typetjes’, het zevental, van boven naar beneden:

Monique & Maria, Jack, Bas, Trudy, Anneke, Hans & Michael en Peter

Jack Feenstra heeft deze film over de excursie gemaakt:

Één reactie op “De groene ’typetjes’ van de Michaëlshof”

Ik zal volgende week mijn stem uitbrengen op PvdD of GroenLinks, maar ik stem het liefste met de vork. Dat betekent bijna alles biologisch kopen en het zo dicht mogelijk in de buurt. Helaas is dat laatste lastig, maar hopelijk wordt de milieubelasting nog eens goed doorberekend in de prijzen, zodat lokale producten relatief goedkoper worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *