Categorieën
Sport Zwemmen

Waarom doe jij niet mee Cor?

In de wereld van het buitenwater zwemmen  zindert het ‘Maarten van der Weijden effect’ nog na… Ik merkte het zaterdag aan de lijve: ‘Waarom doe jij niet mee Cor?’  Zo vaak kreeg ik dit te horen, dat ik hierbij plechtig beloof: in 2020 zwem ik ieder geval de 7.5 en probeer de 15 kilometer!

Wat een prachtig sportplezier tijdens de Langebaan zwemwedstrijden bij ons in het Oude Veer. De Elfsteden-zwemprestatie van Maarten hielp vast mee. Als hij 195 kilometer kan, dan moet een beetje zwemmer toch de 7,5 of 15 km. kunnen? Dat dachten dit jaar ieder geval 45 deelnemers en dat waren er een stuk meer dan vorig jaar. Toen deden er zo’n 20 mee en ging de langste afstand niet door wegens gebrek aan inschrijvers. Nu stonden 16 deelnemers aan de start van de 15 km., waarvan 3 van onze club: Jeanet Pennings, Andre v.d.Ploeg en Richard Huisman. Bij de overige lange afstanden viel de animo van onze club wat tegen. Oorzaak was dat in het zelfde weekend andere triatlon wedstrijden waren. Aan de iets kortere afstanden deden 3 clubleden mee: Remco Davids de 7,5 km. (2 uur 32 minuten), Nico Hollander (1 uur en 22 minuten) en Diewertje Bax (1 uur en 31 minuten) de 5 km.

Het traject was van de jachthaven naar Oudesluis en terug (2x voor de 15 km.). Een mooi stukje zwemmen, alleen moeilijk vanaf de kant te volgen. De hoge rietkraag voorbij het Boermanweg strandje naar Oudesluis belemmert het zicht. Het doet meer weer denken aan vroegere tijden toen de tocht ook naar Ewijcksluis ging. Aquapakken waren toen nog niet toegestaan. Gelukkig is die tijd voorbij, want in zo’n pak blijf je warm en zwemt het makkelijker.

Van links af: Richard Huisman, Jeanet Pennings en Andre van der Ploeg.

Volgend jaar ga ik ervaren of het aanmoedigen net zo leuk is als zelf te zwemmen. Nu kon ik ieder geval nog lekker kletsen met andere supporters. Bijvoorbeeld leeftijdgenoot Hans Rietveld uit Veenendaal die voor het eerst 15 km. zwom en als laatste de finish bereikte in 5 uur en 16 minuten.  Dave Duin die Jeanet Pennings en Andre v.d.Ploeg begeleidde. Jeanet hield het na 7.5 km. gezien. Andre bouwde z’n race rustig op en finishte netjes als 6e in 4 uur 38 minuten. En dan de lijdensweg van Richard Huisman. Op de helft ging hij als een speer en lag samen op kop, maar daarna kwam de grote lijdensweg. Bij het laatste keerpunt bij Oudesluis, doet hij z’n aquapak uit. Teveel schuurplekken en hij zwemt de laatste 4 km. in z’n zwembroek. Richard blikt terug: ‘Het was een hel. Zeker 5 keer gedacht ik kap ermee, waar zijn we mee bezig. Maar dankzij Joke en Jeff toch doorgezet en de finish op mijn tandvlees gehaald. Volgend jaar weer?’

Dat wordt volgend jaar op extra kilometers maken, zodat we op tijd in vorm zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *