Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Snoeien doet groeien, ook bij Croon & Bergh

In de fruitteelt weet men niet beter: om te zorgen voor licht en ruimte voor bloesem en vruchten wordt er jaarlijks gesnoeid. De hoogstam boomgaard bij zorgboerderij Croon & Bergh in Burgerbrug had een stevige snoeibeurt nodig. Zaterdagochtend kreeg ik een korte workshop en ging met groepje vrijwilligers er aan de slag.

Rob Hardewijn van Scorlewald was de initiatiefnemer en gaf ons een aantal snoei-instructies. ‘Gebruik de juiste kant van je snoeimes, dus de kneuszijde aan de kant van de boom en knip schuin af’. Zo krijgen we in een rap tempo wat tips, die ik hopelijk onthouden heb. Daarna gaan we in twee groepjes aan de slag. Ik zit bij Johanna en Marlinda en Jan is de man met de snoei-ervaring die ons snel wegwijs maakt.

Jan, die ook een liefhebber is van verre fietsvakanties, komt uit Schoorl en heeft het snoeien geleerd bij een boomgaard in de Schermer. De eigenaar vond het prima dat hij het fruit plukte, mits hij de bomen ook snoeide. Zo leer ik dat de bloesem en de vruchten op de kortloten komen en daarom de uitschieters weggehaald worden. Takken, die belemmerend zijn voor lichtinval moeten weggeknipt worden.

Links Johanna Huiberts van Huiberts biologische bloembollen.

We werken op een zorgboerderij, dus in een rustig tempo met een lekker lange koffie/thee pauze. Daniëlle heeft intussen het smulwerk gezorgd en maakt de actiefoto’s. Tijdens de pauze kwam ter sprake of het mogelijk is om de rasters rond de bomen weg te halen en om de boomspiegel vrij te maken. Op deze website is het antwoord te vinden. Johanna stuurt later nog het bericht: ‘Composteren is nu echt nodig voor een gezonde groei. Het vrijmaken van een boomspiegel is dus nodig. Het makkelijkst lijkt me het schapenkaas 30 cm hoog weg te knippen zodat we met de schoffel het onkruid kunnen verwijderen en dan een laag compost aan te brengen. Zo blijft de stam ook beschermd tegen schapenvraat’.


Rob Hardewijn geeft ons (Jan, Rory, Johanna, Gerjan, Cor en Marinda) les in het snoeien van fruitbomen

Zaterdag 25 januari gaan voor de tweede ronde snoeien bij Croon & Bergh. Dan hebben we de winter-snoei erop zitten. Wellicht daarna nog een zomer-snoei en waarna we in het najaar kunnen oogsten!

2 reacties op “Snoeien doet groeien, ook bij Croon & Bergh”

Mooi stuk Cor!
Er zit volgens mij een klein foutje in: de kneuszijde moet juist aan de kant van de tak, niet van de boom. Dit zodat de boom een rechte snede krijgt: dit herstelt sneller dan dat je hem kneust.

Ik hoop de 25e ook weer aan te kunnen schuiven. We zullen zien hoe het loopt!

Groetjes, Marinda

Goed om te lezen dat je nu van alles leert over het snoeien van fruitbomen. Helaas zijn de appelboompjes die ik vorig jaar van je gekregen hebt nog niet zo groot dat ze al gesnoeid moeten worden. Maar misschien dat ik over een paar jaar beroep moet doen op je snoei kunsten 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *