Categorieën
Familie Roeifietsen Sport Triathlon

Roeifietsende run-bike-runnen?

Het leek zo leuk te zijn: het trio team De Zwaagjes. Samen met m’n dochters Astrid en Frea meedoen als trio team aan het Kwartje triathlon Anna Paulowna. Helaas het Oude Veer zwemwater is afgekeurd en het wordt nu een run-bike-run en ik als ‘voortreffelijke zwemmer’ kan niet meedoen. Of toch wel?

In een interview in het weekblad CTR (zie hieronder) was te lezen dat het team ‘De Zwaagjes’ er klaar voor zijn. Frea had ons teamspirit nog eens opgekrikt door drie bedrukte shirts te maken. Jammer voor die moeite, want door de run-bike-run ben ik een simpele toeschouwer geworden. Hoewel; fietsen lukt me wel. Als Astrid de eerste 8 km. loopt, Frea de afsluitende 5 en ik de 40 fiets. En dan het fietsen niet op een bukfiets (racefiets=martelwerktuig), maar liever op m’n lig- of roeifiets. Zou de organisatie dat goed vinden? Niet geschoten is altijd mis, daarom heb ik ze een vriendelijk verzoek gedaan. In 2005 bij de kwart triathlon van Huizen lukte het me ook om als roeifietser mee te doen. Ik ben benieuwd of er nu ook positief op gereageerd wordt en ik zaterdag op de roeifiets kan meedoen….

Hieronder het artikel dat in de triathlon bijlage van de CTR verscheen:

Zo vader zo dochters: trio De Zwaagjes

Het moest er natuurlijk een keer van komen, dat Cor Zwaag (59) met zijn dochters zou meedoen aan het Kwart(je). De voortreffelijke zwemmer verschijnt zaterdag aan de start met Frea (27, fietsen) en Astrid (23, lopen) en als er twee hardlopers nodig waren geweest, had oudste dochter Marijke ook meegedaan. Toen de meiden nog thuis woonden in Anna Paulowna waren vader en dochters alle vier actief bij Atletiekvereniging Dokev. Ook het lig- en roeifietsvirus is van Cor op de volgende generatie overgegaan. “Alleen mijn zwempassie heb ik ze nooit kunnen doorgeven.”

Cor is een veteraan in triatlonland. Hij heeft meer dan honderd keer meegedaan aan kwart en achtste triatlons. Tot 2008 deed hij het Kwart(je) individueel en daarna werd hij een veelgevraagde zwemmer in trio’s. De meiden debuteren in de sport. Frea: “We hebben een klein voorproefje gehad in Schagen bij de achtste triatlon. Dat was magisch. Toen heeft Niels, de man van Marijke, gezwommen in plaats van onze vader.” Astrid: “We waren allemaal wel erg zenuwachtig. Ik moest met Frea wisselen en ze gleed uit over het grind bij het doorgeven van de enkelband. Ik probeerde haar nog op te vangen. Hopelijk hebben we in Anna Paulowna straks een professionelere wissel.”

Frea loopt dit jaar voor de tweede keer de halve marathon in Eindhoven, waar ze woont. Fietsen is een nieuwe tak van sport voor haar: “De fiets waar ik op rijd is eigenlijk van Marijke, mijn oudere zus, alleen die heeft het fietsen opgegeven en is nu voorzitter van de atletiekvereniging in haar woonplaats Haarlem. Hardlopen is meer haar ding en omdat het zo zonde is om die fiets stil te laten staan, heb ik het stokje overgenomen en ben ik gaan fietsen.”

Astrid woont in Schagen en liep daar de Schagen City Run. Cor was jarenlang een bloedfanatieke sporter: “Ik wilde altijd zo goed mogelijk presteren. Vooral het EK roeifietsen in Zeeland vond ik een fantastisch evenement, daar heb ik 15 jaar aan meegedaan. Maar sinds ik lange kampeertrektochten maak, is de reis belangrijker dan de race.” Zwemmen is zijn favoriete sport: “In de winter zwem ik bij de triatlonclub in het zwembad. Zo gauw het mooi weer wordt, duik ik het Oude Veer in. Zeker drie keer in de week spreken we met een clubje zwemmers af bij de Boermansweg en zwemmen samen een paar kilometer.” Frea kan niet echt een lastig stuk op de fietsroute aanwijzen: “Persoonlijk heb ik geen idee wat de route is. Ik zie vooral op tegen de bochten omdat ik die best eng vind. Voor de rest laat ik het op me afkomen. Ik weet de weg in Anna Paulowna en Breezand dus verdwalen zal ik niet.”

Astrid ziet vooral op tegen het slot: “Na 7 kilometer heb ik het meestal wel gehad en dan moet je nog zo’n lang stuk. Dus dan zal ik even moeten doorbuffelen. Ik ga zeker het Ceresplein halen, maar ik denk niet dat het met een goede tijd zal zijn.” Cor is net als zijn collega-zwemmers geen fan van de drukte bij de start: “Ik start liever rustig en kom halverwege op gang. Jammer dat het maar een kilometertje is… Als de omstandigheden zwaar zijn, dus veel wind, dan ben ik op m’n best en zit ik voorin. Anders ben ik zeker de beste van de middenmoot.”

Net als de meeste sporters streeft Frea ernaar sneller en sterker te worden: “Uiteindelijk wil je zien dat de training effect heeft en dat je beter wordt. Omdat mijn vader zo vaak de triatlon heeft gedaan, wilde ik dat ook graag een keer meemaken. Misschien dat ik hem zelfs in de toekomst wel een keer alleen ga doen.”

Cor ziet het Kwart(je) Triathlon als een reünie van sportbekenden en een evenement dat nooit verloren mag gaan. Zijn dochters hebben er ook zin in. Frea: “Super leuk en gezellig, veel bekende mensen. Ik ben benieuwd of ze ons herkennen als dochters van Cor.” Astrid: “Heel gezellig. Omdat Frea en ik hier allebei zijn opgegroeid, is het extra leuk. Hopelijk komen dan ook veel mensen ons aanmoedigen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *