Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Michaël: een bijzonder mens heeft ons verlaten…

De hemel zei: ‘Alle wezens hebben een tijd van leven en een tijd van sterven. Het is tijd om plaats te maken voor wat er daarna komt. Zo is het altijd gegaan, en zo zal het altijd moeten gaan’.

Dit lees ik in het boek ‘De belofte van de wolven’ terwijl mijn gedachten in flarden door mijn hoofd zwerven naar Michaël Schouwenaar.

De oprichter en inspirator van de Michaëlshof overleed na een ziekbed op vrijdag 7 december 2018.

Ik leerde deze bijzondere man kennen in de zomer van 2015 en hij zette me op het spoor van ’terug naar de natuur’. Door op deze paradijselijke plek te gaan tuinieren brak er een mooie tijd aan. Na de gezellige koffie/thee babbel, deden we elke woensdag bij de put de ‘opening van de dag’. Steevast eindigend met het Vatropperkoor en de oerkreet. Naast het wroeten in de aarde, beleefde ik ook bijzondere spirituele avonturen bij de Michaëlshof.

‘Pappa, gaat weer terug naar de hippies’, zeiden mijn dochters wanneer ik hun over mijn belevenissen vertelden. In juni 2017 beleefde ik er een ‘zweethut ceremonie’ waar mijn hart van ontdooide.  Mijn jongenshart ging deze zomer sneller kloppen bij het maken van een lemen tuinhuis. De laatste drie jaar zorgde het voor veel schrijfvoer onder het kopje ‘Michaëlshof’ op deze blog.

Maar hoe gaat het nu straks nu Michaël er niet meer is? Sinds wij van de zomer hoorden dat Michaël ernstig ziek was, werd de sfeer anders. Geen dag-openingen meer, geen wijze tuinlessen, maar veel discussies over de onzekere toekomst. Ondanks het minder hard werken in de tuin en de droge zomer, hadden we toch een overvloedige oogst. De pastinaak werd vorige week nog uitgespit en heel Vatrop kan mee-eten van onze boerenkool. Straks bij droog weer gaan we de bonen weer kneppelen (dorsen). Toch zal het nooit meer hetzelfde zijn nu Michaël er niet meer is…..

De Michaëlshof krijgt volgende jaar een nieuwe eigenaar en hopelijk wordt het gedachtegoed voortgezet. Ik ga me hier zeker voor inzetten als bestuurslid van de stichting, om samen met de kinderen geschikte kandidaten te vinden.

Nieuws over de verkoop staat spoedig op de site van De Michaëlshof

Op de foto rechts Michaël en zijn zoon Camiel tijdens het afscheidsfeest van 10 november.

Één reactie op “Michaël: een bijzonder mens heeft ons verlaten…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *