Categorieën
Concertverslagen

Maritieme folk in Enkhuizen

Deunen & Deinen, zo heet het maritieme muziekfestival, dat voor de 11e keer georganiseerd is op 20-21-22 februari. Voor ons (Brigitte en Cor) de 3e keer op rij dat we hierheen gaan en om het échte festival gevoel te krijgen voor het eerst mét overnachting. Brigitte is bijna tien jaar ‘into the shanty’s’. Met haar groep ‘Roaring Fifties’ heeft ze al honderden optredens gedaan. Daarbij heeft ze met Daan en Willem een muzikaal zijweggetje bewandeld met de groep ‘Three of Us’. Met dit drietal hebben ze  zaterdag 21 februari opgetreden. Eerst op het open podium, daarna tussen de beroemde mannen van ‘Pekel’ en ‘Stowaway’, twee groepen die volgens haar horen bij de top van Neerlands Maritieme folk.

Net als vorig vorig jaar, ga ik op de roeifiets naar Enkhuizen. Dit keer met m’n pyamapak in de nieuwe Ortlieb tassen, want we hebben een overnachting geboekt via Vrienden van de Fiets. We zijn net lid van deze club, Brigitte heeft nog haar bedenkingen, ze is gesteld op haar privacy. Maar wanneer we op het adres zijn van Joke Poelsma, is ze helemaal om. Joke heeft haar B&B in een driehonderd jaar oud huis aan de Zuiderkerksteeg in de binnenstad van Enkhuizen. Ik krijg ’s middag aangekomen een hartelijke ontvangst en kan m’n fiets en bagagespullen bij Joke stallen en krijg thee en een kleine rondleiding in haar knusse huis. Brigitte zal dit moois pas ’s avonds zien, want zij is rechtstreeks met Daan en Willem naar de Nieuwe Doelen gereden.

stowaway
Brigitte kon nog heerlijk ‘in het wild’ optreden met haar vriendjes uit Appingedam.

Met Joke raak ik aan de praat, uiteraard over fietsen (ze heeft ook de Mont Ventoux beklommen), maar ook over muziek. Ze kent het festival niet, maar is van plan zondags naar de optredens in het museum te komen.  Een gemiste kans voor haar, want zaterdag is de leukste dag met op vier verschillende podia tientallen optredens.  Bij de Nieuwe Doelen aangekomen sluip ik gelijk om half 2 zaaltje twee in, waar daar speelt de groep ‘Seyl & Treyl’ al. Dit viertal uit Oudewater/Montfoort, is net als bij ‘Three of Us’, voortgekomen uit een grote groep (koor ‘de Kaapstaanders’) . We treffen ze vaak bij andere optredens en hebben een prima klik. Dit heeft er mede toe geleid dat Brigitte bezig is om samen met hun (en Douwe en Pim van de Roarings) het project ‘Roerig Volk’ (muziek in de VOC tijd voor basis-scholen) op gaan starten.

Even later is het de beurt aan ‘Three of Us’. Op de tablet leg ik het eerste optreden vast. Ze spelen vier zelf geschreven Nederlandstalige liedjes. Lekker afwisselend met humor en melancholiek. De toeschouwers zijn duidelijk enthousiast. Ontroerend vond ik het moment dat ‘Stowaway’ ging spelen. Zij nodigde Brigitte en Daan uit om met z’n vijven het nummer ‘Bluenose’ te spelen.

Hierna zie ik nog tientallen andere mooie optredens.  Uiteraard de groep van organisator Frank Edam met ‘Onstuimig Schuim’ (eigengemaakte vrolijke en weemoedige zeeliederen)  het enthousiaste Friese dus ‘Gjalt & Paul (spreken we ’s avonds aan de bar nog). Een van de beste optredens vond ik het Schotse duo ‘Gaye & Trish’. Brigitte was ’t met me eens, want naast twee cd’s van ‘Stowaway’, scoorde ze ook twee cd’s van deze dames.  Daarnaast is ze ook bezig met het bijhouden van de ‘warme contacten’. Doet me denken aan mijn roeifietsvrienden: je hebt een gemeenschappelijke passie, leert elkaar beter kennen en vaak heb je ook met andere interesses raakvlakken.  ’s Avonds 11 uur nemen we even afscheid van onze muziekvrienden en lopen we naar ons super B&B. Dit adres gaan we onthouden! ’s Morgens krijgen we een heerlijk ontbijt en maakt Brigitte kennis met Joke. Zij heeft 40 jaar in het centrum van Amsterdam gewoond, dat schept een band met Brigitte.

Zondags is het een stralende dag. Met de roets aan de hand, de bagage erop, lopen we naar de haven. Hier liggen 2 schepen waar de artiesten hebben geslapen. Brigitte gaat de zangworkshop doen, terwijl ik naar het Zuiderzeemuseum loop, waar in het atrium optredens zijn. Ik heb ruim tijd, koop een museumjaarkaart en doe een rondje cultuur.  ’t Is een pracht museum, een van de mooiste van het land, hier ga ik zeker nog eens kijken. De akoestiek van het atrium (grote glazen ruimte) is prima doordat het publiek de  ruimte vult. ‘Pekel’ doet de opwarming en weet de ruim honderd toeschouwers te boeien. Hierna  weer mooie optredens van o.a. ‘Hissyfit’, ‘John Conolly’, ‘Les Souilles’, ‘Patrick & Miguel’ en mijn favoriet ‘Gaye & Trish’, die het publiek muisstil kregen. Het toetje van het festival begint met het eten van soep op het cruiseschip, waarna een aantal artiesten nog één keertje optreden.

’t Is tijd om afscheid te nemen.  Met het windje in de rug roets ik via Medemblik naar huis. Brigitte pakt te trein en bijna gelijktijdig komen we aan en kijken terug op een heerlijk muziekweekend. Dat smaakt naar meer!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *