Categorieën
Dorpstuin AP Natuur

Lekker zo’n slaatje bla uit eigen tuin

Het oogstfeest in huize Zwaag is aangebroken.  In het voorjaar van alles gezaaid, gepoot en geplant. Met niet alles ging het goed (radijs, wortelen en koolplanten gingen de mist in). Maar het meeste gelukkig wel! Met dank aan mijn leermeesters Peter van Zutphen, Michaël Schouwenaar en Elzo Stubbe, ik begin nu echt groene vingers te krijgen…

De beste oogst heb ik bij Peter, wat een pilot voor de dorpstuin Anna Paulowna is. Eigenlijk zijn we slechts met z’n tweetjes hier actief. Achter de boerderij van Peter aan de Kleiweg liggen vijf grote bakken gevuld met vruchtbare grond waarin we moestuinieren. Op een apart veldje telen we de aardappelen. 20160716_111839De meeste groenten werden eerst in de kas voor-gezaaid. Inmiddels hebben we van deze tuin flink kunnen oogsten: van de uien en aardappelen eten we al een paar weken, hiervoor staat winterprei en een nieuwe voorraad sla. 20160716_111937Ook een prima oogst van bladgroenten en courgettes. Voor ons is het ook een prima bonenjaar, peulen, tuinbonen en sperziebonen zijn al verorberd.  Bij de Michaëlshof en Dijkgatshoeve help ik samen met anderen in de permacultuur tuin en ook dit gaat als een tierelier.

Woensdag maakte ik kennis met de tuin ‘Samen Telen’ in Warmenhuizen. Dit wordt gerund door Jaap Molenaar en Jacqueline Leermakers naar  die samen met zo’n 20 ‘abonnementhouders’  elke woensdagmiddag en zaterdag tuinieren. 20160803_135514Door een aantal uren mee te werken kan je mee-eten van de geteelde groenten. Toevallig was ik op bezoek bij Ingmar in Tuitjenhorn. Doordat hij zo’n abonnement heeft kon ik in de praktijk meemaken hoe ‘Samen Telen’ werkt. 20160803_135446Jacqueline was blij met onze komst want ze had nog weinig mede-tuinders. Onze taak was de voorgezaaide slaplantjes (pluk/krop/rucola) uit te planten. Intussen maken we ook kennis met anderen, gezellig! Deze vorm van gezamenlijk tuinieren heet CSA, wat staat voor Community Supported Agriculture: landbouw in samenwerking met de gemeenschap. De basis is vertrouwen in elkaar en zorg voor mens en milieu. Dat is wat mij erg aanspreekt, wie weet is bij ons in de buurt hiervoor ook toekomst?

Één reactie op “Lekker zo’n slaatje bla uit eigen tuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *