Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Koninginnedagweekend in de Ardennen 2012

Ingmar per e-mail 5 april: ‘Ik heb een fietsplannetje voor het weekend van Koninginnedag. Om een beetje te trainen voor de tocht der tochten in the UK’.

Reisleider Ingmar zet daarna nog een berichtje op ligfiets.net. Hij krijgt geen anderen reacties, dus gaan we met z’n tweetjes vrijdag 27 april, met onze roetsen op reis. ’s Avonds komen we in St.Geertruid, op de camping van NTKC De Heerkuil. Ingmar is pas lid van deze club die al 100 jaar bestaat, maar waar ikardennen 1 nog nooit van heb gehoord. Ze hebben 21 primitieve kampeerterreinen voor tenten en kleine caravans, zonder beheerder (je betaald aan de kampmeester/mede kampeerder die er als eerste is…) Nadat de tenten staan, we de fles winterbier gedronken hebben, duiken we in de slaapzakken. Uit voorzorg heb ik er 2 meengenomen. Wijs besluit, want de nachten blijken nog koud te zijn en het vet op m’n botten is minimaal.

 

Zaterdag 28 april

’s Nachts regent het pijpenstelen, maar ’s morgens is het droog en verschijnt het zonnetje. Thuis is het de hele dag herfstweer. Wij treffen een lekker fietsweertje en we trekken met onze roetsen zuidwaarts. Voor Ingmar z’n eerste ervaring om met GPS te rijden. Tevoren heeft hij er een route ingezet, richting Durbuy. Het is niet de kortste, wél een rustige mooie route met pittige beklimmingen. Ingmar moet een paar keer stoppen, z’n dynema touw is van de snek. Dat gebeurt ook een keer bij een mooie holle boom, wat dus een foto-moment waard is. De eerste drukke stad is Aywaille. Rijden we snel door, profiand hebben we genoeg. We pakken nu niet meer de GPS-route. Dus drukkere wegen, maar komen eerder op de eindbestemming: Bomal. Op camping Ínternational’ slaan we de tenten op, terwijl Ingmar een maaltijd tovert uit z’n ‘survival-food’ voorraad. Helaas is z’n gastank bijna leeg (volle niet te vinden), waardoor de rest van z’n maaltijden onbeproefd blijven.

Zondag 29 april

ardennen 2Nada een Limburgs echtpaar onze roetsen bewondert en getest hebben, vertrekken we richting het oosten. Bij Ereezee denken we een avontuurlijke binnenweggetje op de kaart te zien. Het blijft een onbegaanbaar bospad te zijn, dus nemen toch maar de normale route naar  Manhay-Lierneux-Vielsalm. Een mooie weg, met gelukkig weinig (vracht)verkeer. Vlak voor Vielsalm worden we aangemoedigd door 4 meisjes in een auto. In Vielsalm zien we ze weer. Opnieuw enthousiasme, ze maken het gebaar ‘bakkie koffie’, Ingmar doet z’n helm af, ze zien z’n grijze haar en weg zijn de meiden…. Hierna gaat de route noord-oost, via Recht (duits-talig), waarna we in de Belgische Eiffel komen. We rijden door een prachtig groen landschap met mooie huizen richting Amel. Intussen is het tijd geworden om een camping te zoeken. Bij het stuwmeertje van Robertville vinden we er een: camping La Plage. In het plaatsje gaan we ons te buiten aan de vette hap, waarna we ’t in de kantine goedmaken met een Belgische biertje (Rochefort).

Maandag 30 aprilardennen 3

We doen  het ’s morgens rustig aan. ’t Is zonnig weer, na nog eens een uitgebreide demonstratie roetsen aan de Arnoud de campingbaas te hebben gegeven, vertrekken we. Via de befaamde ‘baraque Michel’, met een schitterende afdaling (max 63 km.), rijden via Jalhay-Limbourg. Daarna via een mooie route naar het oude stadje Clermont. Via Aubel. Bij St.Pieters Voeren nog even een stop en een blik naar het kasteel, rijden we Nederland in.  Na nog een paar zeer steile hellingen en opeens veel fietsers/dagjes trippers om ons heen, rijden we om 16.00 uur de camping op. Na twee dagen van elke 85 kilometer, was de laatste dag (60 km.) vrij makkelijk. Met mijn gastank (die in de auto was gebleven), bakken we pannenkoeken, zetten koffie en vertrekken zeer voldaan om 18.00 uur huiswaarts….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *