Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Terugblik op vijftien jaar roeifietsgeluk

Voor de vijftiende keer heeft Cor Zwaag in 2013 genoten van het EK roeifietfietsen in Zeeland. Sinds 1999 staat het sportleven van Cor in het teken van het roeifietsen. 

“Samen met mijn triatlon-trainingsmaat Ed Komen, huurden we in het voorjaar van 1999 bij Twigt een roeifiets,” vertelt Cor. “We deden daarvoor al 15 jaar veel aan sport. Ooit leerden we elkaar kennen bij het waterpolo. Teamsporten was niks voor ons. Toen we stopten met polo, gingen we wedstrijdzwemmen en liepen hard bij een atletiekvereniging. Fietsen deden we toen nog op een simpele racefiets. Zwemmen, lopen, fietsen: logisch dat we al snel meededen aan de kwart triatlon in ons dorp Anna Paulowna. Ed werd behoorlijk fanatiek en sleepte mij mee.”

Sportdorp

Anna Paulowna is een dorp met een hoog sportgehalte. Iedereen kent natuurlijk Ard Schenk die er is geboren en getogen. Anna Paulowna organiseercor blij 1 uursde ook een van de eerste triatlons en nog altijd is dit evenement razend populair. Cor herinnert zich: “We zochten steeds naar beter materiaal. We zwommen als eersten in een sneller aquapak. Met het fietsen was Ed de materialenman. Hij reed als eerste met een dicht achterwiel. Ook had hij een adres gevonden voor spaghetti-sturen, die zorgden voor een betere houding. Niet veel later reden in Anna Paulowna plotseling twintig racefietsen met spaghetti-sturen rond!”

Terwijl Cor jarenlang de triatlonsport bleef bedrijven – en zelfs twee keer het fietsonderdeel op de roeifiets deed – zocht Ed naar nieuwe uitdagingen. Cor: “Rolskiën werd onze nieuwe passie, een sport waarbij je net als met roeifietsen zowel je armen als benen gebruikt.”

Ligfietsen

De mannen uit Anna Paulowna waren bekende verschijningen geworden. Want naast het rolskiën, hadden de heren inmiddels ook het ligfietsen ontdekt. Cor: “Cor frankrijk 1Vanwege zadelpijn zocht Ed een andere fiets. Mij leek een ligfiets ook wel wat, dus kochten we beiden in 1994 een M5 bij Bram Moens. Tijdens ons vaste vrijdag-muziek-en-Belgisch-bier-avondje, hoorden we over de roeifiets. Bij Twigt ligfietsen in Bergen aan Zee huurden we er eentje. We waren op slag enthousiast. Zo kwamen we bij Derk Thijs terecht en bij hem huurden we een roeifiets, met de afspraak om daarmee het eerste EK te rijden. We reden zaterdagochtend naar Zeeland en kwamen net op tijd aan. We deden allebei mee. Ed werd 8e en ik 17e. Ed besloot direct een roeifiets te kopen, terwijl ik de eerste drie jaar bleef huren. Het trainen werd steeds fanatieker en we eindigden steeds hoger in het klassement. In 2002 werd Ed zelfs tweede.”

Wedstrijden

Ed en Cor zijn nog steeds opvallende sporters in de kop van Noord-Holland. De rolski’s komen amper meer uit de schuur. In de winter schaatsen ze samen op de ijsbaan in Alkmaar. Op de roeifiets zie je ze van maart tot en met september. Ed rijdt dagelijks van Schagen naar z’n werk in Petten. Cor: “Ed vindt wedstrijden minder belangrijk. Voor mij is het juist de motivatie om te blijven trainen. Sinds 2010 maak ik ook lange vakantietrektochten op de roeifiets. Samen met Reinier en Leonie Bloem en Alco Looije doorkruiste ik de Belgische Ardennen. Het jaar erop reed ik met Alco Looije en Ingmar Zondervan vanaf de Mont Ventoux naar Nederland, terwijl we het jaar erop een geweldige  kampeertrektocht door Schotland maakten. Met Ingmar en z’n vrouw Marieke maak ik regelmatig kanotrektochten door Nederland.”

Hoogtepunt

Met deze foto haalde we in 2012 de voor pagina van de plaatselijke krant
Met deze foto haalde we in 2012 de voor pagina van de plaatselijke krant

Gevraagd naar een hoogtepunt van al die roeifiets EK’s, hoeft Cor niet lang na te denken: “In 2011 mochten mijn dochters Marijke en Astrid als ‘jong talent’ gratis een roeifiets lenen en meedoen met het EK. Martijn Rempt, toen de vriend van mijn dochter Frea, was ook besmet met het virus. Hij en z’n vader Piet deden ook mee. Daarnaast was mijn buurman, Germ Dijkstra van de partij. Met zes deelnemers uit Anna Paulowna werd het een polders feestje! Martijn deed het als 21-jarige debutant super door als derde te eindigen.”cor roetser

Supergezellig

Cor weet zeker dat het 15e EK weer een supergezellig, maar ook een zwaar sportweekend wordt: “Martijn doet voor derde keer mee, maar hij heeft iets minder getraind. Z’n vader Piet heeft helaas een knieblessure en gaat als verkeersregelaar mee. Germ is na een blessure weer hersteld en doet rustig mee, voor de fun. Zelf heb ik weer behoorlijk getraind en ik hoop bij de eerste tien te finishen. Hoewel de meeste roeifietsers elkaar maar één keer per jaar zien, hebben we

Piet en Martijn Rempt
Piet en Martijn Rempt

een unieke band met elkaar. Ik doe al jaren aan sportevenementen mee, maar nergens heerst zo’n prima sfeer als bij het EK roeifietsen!”

Waar zijn ze gebleven?

Wanneer Cor de uitslagenlijsten van de EK’s erbij pakt, ziet hij deelnemers van vroeger, van wie hij zich afvraagt: roeifietsen ze nog? En zo niet, waarom niet? Cor: “Waar zijn die leuke gasten gebleven uit de beginjaren? Frank Ettema, de man in het Buckler-shirt en verdienstelijk sprinter. Of ligfietser Jan Maarten Oolman, Wout Conijn, die door Tibet reed op de roeifiets, Marc Vervaet of Hilda Hoekstra? Gelukkig zijn er nog genoeg mannen die heel vaak meedoen, zoals Beb Thijs, Ab Torsius. Erwin Duizer, Theo Homan, Ymte Sybrandy, Derk Thijs, Jaap Kramers, Andre Davidse, Cor Schipper, Alco Looije, Fred Hillebrand, John Poot, Rob Bakels, Alexander Strietzel, Jacques Chopinet, Edwin Matthee, Vincent Bouquet en Martijn Mateman. En dan zijn er nog die het roeifietsen wat laat ontdekt hebben, maar wel al bij ‘de harde kern’ horen: Menno Blitterswijk, Maas-Maarten Zeeman, Andre Derksen en Derk van Limbergen.”

Mijn dochters Astrid en Marijke deden in 2012 ook mee met het EK
Mijn dochters Astrid en Marijke deden in 2012 ook mee met het EK
Ingmar Zondervan werd ook aangestoken door het EK-virus
Ingmar Zondervan werd ook aangestoken door het EK-virus

Toekomst EK

Lies en Roelof de Jong (Roelof is fervent toer-roeifietser) gaven Derk Thijs bij het 10- jarig jubileum een origineel cadeau: het artsenechtpaar organiseerde een toertocht op de Veluwe. Het werd een gezellige dag, die dit jaar een vervolg kreeg. Roelof was pas verhuisd en organiseerde opnieuw een toertocht, nu vanaf Hoog Soeren. Hij opperde of de toertocht een jaarlijkse traditie kon worden, steeds georganiseerd door een ander. Cor Zwaag en Piet Rempt namen het estafettestokje over: half juni 2014 wordt de tocht vanuit Anna Paulowna georganiseerd. Cor ten slotte: “Ik hoop dat het EK roeifietsen in enige vorm toch nog een vervolg krijgt. Misschien is het een idee om het evenement te integreren in Cycle Vision? Anders kijk ik in elk geval terug op vijftien fantastische jaren die ik voor geen goud had willen missen!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *