Categorieën
Concertverslagen Diversen Familie Muziek

Jeugd herinneringen ophalen door oude LP’s

Regelmatig circuleert op Facebook de uitdagingen om elke dag iets te posten. Zo liet David Sinner mij een kijkje nemen in zijn heavy metal verleden en Ingmar Zondervan is er ook net mee gestart. Henk van Kuijk pakte de uitdaging ook op, maar net iets anders…. Het inspireerde me om ook in m’n LP verleden te duiken.

Al Stewart doet me altijd denken aan 1977, kamperen met o.a. Paul Dekker op Terschelling

Altijd als ik Al Stewart  hoor, denk ik aan kamperen op Terschelling toen ik op de Havo zat. En daar duikt Brigit weer op als ik de Moody Blues draai. Gelukkig zijn mijn dierbaarste LP’s bewaard gebleven. De helft heb ik weggedaan en wie weet zwerft Deep Purple ‘Made in Japan’ nog ergens? Je kan niet alles bewaren, maar zo’n vijftig LP’s koester ik.

Favoriete LP van Ingmar: Internationale Nieuwe Scene (Vlaamse volks/protest liedjes)

Toevallig zag ik dat liedjeszanger & levenskunstenaar Henk van Kuijk ook een LP voorkant op z’n veelgelezen Facebookpagina had geplaatst. Hij koos de verzamelaar ‘Een kwart eeuw kleinkunst’ en schreef er een persoonlijke herinnering bij. Ik reageerde: ‘Leuk Henk, …. ik ben benieuwd of je nog negen afleveringen ga sturen van je beste LP’s’. Een minuut later gelijk een reactie van Henk: ‘…… ik nomineer NU Cor Zwaag, vijf dagen eentje! Met verhaal’. Tsja, die uitdaging neem ik natuurlijk aan, alleen die vijf dagen vat ik samen in één editie op m’n blog. Het is geen makkelijke opgave om vijf LP’s te kiezen die ‘mijn muzikale smaak en opvoeding hebben beïnvloed’.

Na wikken en wegen vallen deze platen net buiten m’n top vijf: Reinhard Meij, Alan Parsons Project, The Doors, Magna Carta en guilty pleasure Baccara. Dit is mijn selectie:

1. The Moody Blues – To our childrens childrens children.

Moeilijk kiezen welk album, want de hele collectie, inclusief de solo projecten heb ik. Veertig jaar geleden ooit live gezien in Ahoy Rotterdam. De cover van deze LP is prachtig, zeker voor iemand die pas opa is geworden. LP besluit met het prachtige ‘Watching and waiting’.

2. Al Stewart – Year of the Cat.

Na een week kamperen op Terschelling, waar ik deze LP vaak hoorde, stapte ik gelijk naar de platenzaak. Ook mooie hoes, waarin alle teksten te lezen zijn.

3. Boudewijn de Groot – Voor de overlevenden

Zijn beste LP, met nummers als Testament, Verdronken vlinder en Beneden alle peil. Sindsdien heb ik altijd een zwak gehad voor het betere Nederlandse lied

4. Buffalo Springfield (met o.a. Neil Young).

Nadat ik Harvest kocht van Neil Young, was ik fan en ken zijn hele verzameling, waar ook enkele ramp platen bij zitten. Voordat Neil solo ging, zat hij bij Crosby, Stills, Nash en Young, daarvoor bij Buffalo Springfield met het mooie begrafenisnummer: Expecting to fly.

5. Rick Wakeman – 1984

De toetsenman van Yes, die ook bijzondere solo projecten heeft, waaronder 1984. Thema van de LP was het boek van George Orwell 1984. (staat in m’n top-10 van beste boeken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *