Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Help de Dijkgatshoeve een handje

Sinds kort ben ik vrijwilliger bij zorgboerderij de Dijkgatshoeve. Elke vrijdag ben ik heen en terug 2 uur op de fiets onderweg, maar daar krijg ik heel veel energie voor terug. In een prachtige rustige omgeving help ik in de groentetuin en doe samen met de bewoners allerhande klusjes. Op de inzetfoto de man die alles over de tuin weet: Elzo Stubbe.

In augustus had ik samen met Kees van Paridon een bezichtiging bij zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf. Dijkgatshoeve is onderdeel van de Rafaelstichting. dijkgatshoeve-2Het is een zorgboerderij waar zorg verleend wordt aan mensen met een verstandelijke beperking of mensen met een psychosociale hulpvraag. Dijkgatshoeve heeft een belangrijke cultureel maatschappelijke functie. Duurzaamheid neemt daarbij een belangrijke plek in. Zo stelt Staatsbosbeheer als eis dat het 80 hectare grote gebied alleen op basis van biologische uitganspunten beheerd mag worden (geen kunstmest en pesticiden). Daarnaast is het gehele project CO2 neutraal. Door middel van warmte/koude opslag, zonnestraling en een computergestuurde houtkachel wordt op milieuverantwoorde wijze met energie omgegaan.

Een belangrijk onderdeel van Dijkgatshoeve is de moestuin en de kruidentuin waar op basis van de principes van permacultuur groente, fruit, bol,- en knolgewassen geteeld dijkgatshoeve-1worden.  Door de bewoners en vrijwilligers wordt hier gewerkt onder leiding van Elzo Stubbe. Elzo is hier de kartrekker van en de vraagbaak op het gebied van permacultuur.  Er worden uitsluitend eetbare bol/knolgewassen geteeld en vele vergeten en bijzondere groenten. Zaden en gewassen worden weer verkocht.
dijkgatshoeve-3
De Dijkgatshoeve is een mooi voorbeeld hoe verschillende onderwerpen geïntegreerd kunnen worden :  zorg, wonen, werken op de groentetuin, biologische geteelde groente telen,  produceren (melk, kaas,..), verkoop, verhuur vergaderruimte, rondleidingen.
Het bezoek was heel inspirerend en gaf een basis om elkaar te informeren over de wederzijdse initiatieven en informatie te delen over permacultuur.

2 reacties op “Help de Dijkgatshoeve een handje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *