Categorieën
Geen categorie Reisverslag Wandelen

Gaat het om de reis of de bestemming?

Dat vroeg ik me zondag af, na een bezoek aan de Wereldfietsbeurs in Ede. Zo’n ritje is voor mij vier uur in de trein zitten en dan viel uiteindelijk de bestemming wat tegen. Die beurs was drukdrukdruk en teveel van hetzelfde. Gelukkig daarom dat de reis eigenlijk veel leukerder was. Dat vindt Theo -zittend op die ouwe fiets- vast ook.

Ingmar was dit keer niet mijn reispartner, maar Theo van Graven. Ook iemand die het ‘levens genieten’ hoog in het vaandel heeft staan en graag buiten de geijkte paden z’n pad vindt… De hobby’s die ik met hem deel (duursport, alternatieve muziek en bijzondere reizen) geven genoeg gespreksstof om de reis aangenaam te laten verlopen. We moesten zelf oppassen om bij station Ede-Wageningen op tijd eruit te gaan, anders waren we -al kletsend- zomaar in Nijmegen aanbeland.

De beurs was voor de tweede keer in oude ENKA fabriekshallen die nu dienst doen als De Fietser. De organisatie was vorig jaar overgestapt van een knus schoolgebouw in Hilversum naar dit immense fiets-paleis. Al die luxe bukfietsen (veel elektrisch), ze laten mij koud, want er gaat natuurlijk niks boven het comfort van een lig- of roeifiets! (en die waren er niet). De charme van de wereldfietsbeurs was de kneuterigheid. Doordat het in april was, kon je ook met je fiets en kampeeruitrusting komen. Je wisselde ervaringen uit met je reismaten, hoorde een reisverhaal en deed een workshop. Allemaal lekker ongedwongen zonder heisa. Helaas het grote publiek heeft in 2019 de Wereldfietsbeurs ontdekt: en je moet aansluiten in een lange rij, wil je wat zien. Dus uitpuilende zalen waar de lezingen en workshops zijn, tsja, vind ik dat nog leuk?

Op mijn lijstje favorieten-om-te zien stonden de reisverhalen van Bert Vinken (Nieuw Zeeland), Kees Swart (Balkanlanden) en Eveline Bremmer (Noordkaap). De laatste twee kon ik doorhalen, veel te druk, dus alleen Nieuw Zeeland gezien. Een pracht land, maar helaas matig gepresenteerd.

Links Bert de ‘grammenjager’en rechts Henk de ‘comfort man’

De leukste workshop die ik zag was van Henk de Leeuw en Bert van Sprang. Een vermakelijk duo waarvan Bert ‘de grammenjager’, kiest om weinig mee te nemen en Henk ‘de comfort man’ niet zo op gewicht let. Verder dacht ik nog wijzer te worden van de workshop van Tom van Woerkom ‘offline navigatie met de smartphone’. Door het vele fout rijden op fietsvakantie, heb ik me voorgenomen om vaker van GPS gebruik te maken. Met Google-maps lukt dat aardig, maar volgens Tom kan je beter Route You of Osmand gebruiken. Beide gratis en offline te gebruiken (nadat je de kaarten in je smart heb geladen). De app van Osmand leek me de beste en gelijk Noord-Holland gedownload, zodat ik dichtbij kan oefenen.

Het leukste van de presentatie was de zelf geknutselde houder van Tom. Toevallig was hij ook een ligfietser en op z’n voorbuis had hij met een klem een houten bordje voor z’n Samsung Galaxy gemaakt. Toch nog wat leuks gezien op de Wereldfietsbeurs!

De enige bekende die ik op de beurs tegenkwam waren Belle en Dave van mijn favoriete blog Kampeerwijzer Lees het zeer leeswaardige verslag!

Één reactie op “Gaat het om de reis of de bestemming?”

Ik sta er weer “geweldig” op Cor😀. Ja het was behoorlijk druk tijdens de lezingen. Maar al zittend op de grond,op me jas, want grondverwarming was er helaas niet, was de Balkan lezing zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *