Categorieën
Landschap NH Natuur

Natuur zo dichtbij, zo mooi!

Gek eigenlijk, prachtige natuur elders die weet je, terwijl natuur in je eigen buurt onbekend is. Dit overkwam mij zaterdag 13 juni, toen ik de eendenkooi in ’t Zand bezocht.

Samen met vriend Kees van Paridon fietste ik naar de open dag van de Eendenkooi aan de Korte Bosweg in ’t Zand. Al bijna vierhonderd jaar worden hier eenden gevangen. Vroeger voor de poelier, tegenwoordig voor wetenschappelijk onderzoek. Talloze keren kwam ik er langs, maar nooit geweten wat er in de groene oase van het kale landschap plaatsvond. De ‘open dag’ werd georganiseerd door Landschap Noord-Holland. Chris van der Vliet, kooiker van de eendenkooi en medewerker van deze stichting had ons getipt. Hij is ook betrokken bij het beheer van het natuurgebied Kruiszwin, waarvoor Kees en ik ons hebben opgegeven als vrijwilliger voor het onderhoud.

We starten met bakkie koffie en het bekijken van een film in het informatiepunt, waar een uitleg werd gegeven over de eendenkooi. Hierna bezochten we een aantal info stands en raakte in gesprek met Sylvia Leentvaart. Sylvia is aktief bij de werkgroep ‘haal meer natuur in je tuin’ (zie www.knnv.nl) en vertelde enthousiast over haar tuin ‘de Zonnehoed’ in Julianadorp. Zeer boeiend, omdat we ons ook aan het oriënteren zijn om een buurttuin in Anna Paulowna op te richten.20150613_115630_800x600

Nu al was ons bezoek geslaagd, terwijl het eigenlijke doel ‘de eendenkooi zien’ nog moest beginnen. Even later treffen we kooiker Chris die ons een uitleg geeft hoe de eendenkooi werkt.

Op de kooilas zitten tamme eenden die gevoerd worden door de kooiker. De tamme lokken de wilde eenden. Ze worden gevangen en nadat ze zijn geringd worden ze weer losgelaten.

Ik heb twee filmpjes gemaakt waarbij we een duidelijke uitleg krijgen.20150613_121250_800x600

In het tweede filmpje zijn Jan Zijp (man rechts met bril) en Hans Arts aan het woord. Jan was voor Chris de kooiker (van 1986 tot 2011) en heeft de eendenkooi van een vervallen staat weer teruggebracht tot wat het nu is.20150613_124610_800x600

Tenslotte togen we naar de omliggende weilanden, waar we Ton Leentvaart spraken. De weilanden waren kortgeleden door het Landschap aangekocht en naar hun natuurlijke staat teruggebracht. Dus alle ruimte voor weidevogels en bloeiende planten en kruiden. Zelfs orchideeën groeien er. Kees is zeker van plan met z’n camera terug te komen om mooie plaatjes te schieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *