Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Anastasia, de voedselbos expert uit Leeuwarden bij de Michaëlshof

Soms ontmoet ik heel bijzondere mensen. Anastasia Limareva is zeker zo iemand. Toen ik in januari in het aardehuis van Olst was ontmoette ik haar.  Ze is een Oekraïense vrouw van 30 jaar die er met haar zoontje Luca was.  Luca bezorgde iedereen een kippevel moment, toen een plant van het aardehuis dankzij hem ‘muziek’ ging maken.

Vrijdag zagAnastasia zoon Luca ik Anastasia opnieuw. Ze was uitgenodigd om bij de Michaëlshof meer te vertellen over het principe, de aanleg en de praktijk van ‘voedselbossen’ in Nederland. Vol trots liet ik haar ons mooie landgoed ‘De Michaëlshof’ zien. In de ‘Westwing’gaf zij de lezing over haar passie: permacultuur, wildplukken en voedselbossen. Voor ons en de cursisten gaat dit er natuurlijk in als gesneden koek, maar komt het ook binnen bij de politiek? Anastasia woont in Leeuwarden en vindt in de politiek van Friesland weinig voorstanders van biologische landbouw. Ze zegt ‘Ik hou van de Friese temperament, maar niet die stugge instanties. Om echt een omslag te bereiken in de manier van landbouw bedrijven, kunnen we beter onze kinderen opleiden’. Ze vertelt het gesprek wat ze heeft met haar zoontje.  20160506_125615Luca denkt dat het probleem van de vervuilende fabrieken makkelijk is op te lossen:  ‘We gooien er gewoon een bom op, mama’.  Volgens Anastasia moeten we onze kinderen van jongst af aan leren wat de waarde van de natuur is. In Leeuwarden is zij gestart met de aanleg van een voedselbos. Hiervoor kunnen we een rondleiding krijgen. Zij raadde ons echter aan dat het inspirerende is 20160506_125542om eerst naar het door Wouter van Eck ontwikkelde voedselbos ‘Ketelbroek’ bij Nijmegen te gaan. Tien jaar terug is Wouter hiermee gestart en het resultaat is geweldig.

Veel meer over wat Anastasia doet is te lezen op haar site. Na de lezing konden we lekker buiten in de tuin van de Michaëlshof ons broodje eten en napraten over wat ons ’s morgens is verteld.

Voor Anastasia is het citaat van Sepp Holzer een levensmotto: “Verplaats jezelf in een dier, insect, plant. Zou je je in deze situatie willen bevinden? Zo ja, dan alles is goed. Zo nee, dan moet je iets veranderen”

In het kort wat een voedselbos is: ‘een door mensen gecreëerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van ecologische principes die kenmerkend zijn voor een natuurlijk bos.  In een volgroeid bos vindt een enorme productie plaats van biomassa, met name in de vorm van hout, blad en een grote verscheidenheid van voedsel waaronder vruchten en noten. Dit hoge productieniveau wordt bereikt zonder gebruik van externe inputs als (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Desondanks komen er géén plagen voor. Het systeem heeft ook bewezen droogte goed te kunnen doorstaan’.

Dankzij de reactie van Alowieke was ik nieuwsgierig ‘hoe zou het met Anastasia zijn?’. Google is dan handig. In een artikel van Leeuwarder Courant (28-2-2022) lees ik dat ze weer in haar geboorteland woont: ‘Ex-Leeuwarder Anastasia Limareva (35) peinst er niet over om te vertrekken uit Oekraïne. Als ze voor de deur staan, verdedigen we ons desnoods met hooivorken’. 

Met MeerBomenNu heeft Anasatsia mij weer op het spoor van voedselbossen gezet. Voor haar studie maakte ze overzicht van 50 eetbare bomen en struiken. Op de site van Voedselboeren staat over haar initiatief van het voedselbos Leeuwarden ‘De wetenschap is heel versnipperd geraakt. Je leert over wiskunde en natuurkunde, maar er worden geen directe verbanden gelegd. Voedselbossen hebben mij het volledige plaatje laten zien’. 

In het midden Anastasia 2023 in gevechtstenue (foto van haar Facebook pagina).

3 reacties op “Anastasia, de voedselbos expert uit Leeuwarden bij de Michaëlshof”

In 2016 ontmoette ik Anastasia. Dankzij jouw reactie ben ik gaan zoeken en las dat ze weer in haar geboorteland Oekraïne woont. Daarom heb ik m’n bericht wat langer gemaakt. Bedankt voor je reactie Alowieke, er zijn inderdaad veel mooie groene initiatieven. Ik zie je volgende seizoen vast bij mijn cluppie MeerBomenNu!

Per toeval ontdekte ik haar afstudeerscriptie. Ik ga het lezen. Ik hoop voor haar en Ukraïne dat ze daar haar kennis ooit in een vrij Ukraïne kan realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *