Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

25 Jaar roeifietsen, feestje van Derk

Een weekendje roetsen zonder stress: dat smaakt naar meer!

Hij kon het amper begrijpen, maar de roeifiets van Derk Thijs bestaat 25 jaar. Dat liet Derk niet ongemoeid voorbij gaan. Samen zijn Caroleen en z’n vrienden (met een opvallend hoog roeifietsgehalte…) vierde hij dit op zaterdag 12 maart 2011. Een feest zonder poeha, geen nette pakken en toespraken, maar gezellig met roeifietsers onder elkaar….

Derk reed op 8 januari 1986 z’n eerste proefritje op z’n allereerste roeifiets. Op de roeifiets site www.rowingbike.com  Kijk onder het hoofdstuk historie, hier is prachtig te zien wat voor een ontwikkeling de fiets doormaakte. In 1998 kwam de Thys 222 op de markt. Hiermee kwam de grote doorbraak. Derk haalde regelmatig met lovende recensies de pers. Dankzij één van deze artikelen raakte Cor Zwaag uit Anna Paulowna ook besmet met het roeifiets-virus. Samen met z’n sportvriend Ed Komen deed hij 1999 mee met het ‘Eerste Europese Kampioenschap Roeifietsen’. Beide mannen wisten niet wat ze meemaakten. Ze zijn niet onbekend met wedstrijden (kwartje-triathlons was hun passie), maar de sfeer op zo’n kampioenschap hadden ze nog nooit meegemaakt.

Inmiddels heeft Cor alle twaalf EK’s meegedaan en denkt nog lang niet aan stoppen. Hoewel er elke keer op ‘het scherpst van de snede’ wordt gestreden, is de sfeer tijdens het kampioenschap altijd zeer relaxed. Wanneer je zo goed mogelijk wil presteren, is stress natuurlijk onvermijdelijk. Opvallend daarom de afwezigheid van stress op zaterdag 12 maart. Derk startte z’n feest met de tourtocht ‘rondje Walcheren’ over veertig kilometer. Halverwege, in een strandtent werd er even bijgekomen, waarna in kleinere groepjes de terugtocht werd ingezet. In de kantine rubyclub Oemoemenoe werd het roeifiets-feest tot laat in de nacht voortgezet.

Cor z’n jubileum

Wanneer je in 1999 start met roeifietsen, is met een beetje rekenwerk, ook een jubileum bereikt: twaalf-en-half jaar ‘fitness on the road’. Voor Cor een goede reden om niet één dag, maar heel weekendje Zeeland te boeken. Samen met Ingmar Zondervan, Alco en Eshter Looije werd een huisje in Biggekerke geboekt. Een slimme zet, want zo konden ze op zaterdag nog rustig de omgeving verkennen. Zondag’s werd helemaal een topdag!

Alco, Ingmar en Cor zouden paar uurtjes toeren. Het Zeeuwse zonnetje verleidde het drietal om wat extra kilometers te roetsen. Met Esther werd afgesproken op de Grote Markt in Goes een terrasje te pikken. Hierna vervolgde het drietal de tourtocht ‘met avonturen’ o.a. door mooie landschap wat ‘de zak van Zuid-Beveland’ wordt genoemd.  Terug gekomen in Biggekerke werden de bekende ‘smulpannekoeken’ verobert en vertrokken de roetsers tevreden huiswaarts.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *