Categorieën
Sport Zwemmen

Zwemgroupies in het Oude Veer

Buitenwaterzwemmen in de zomer, misschien wel de sport die ik het liefste doe. Elke vrijdag- en zondagavond is een uniek zwemgroupie actief in het Oude Veer. Gisteren weer zo’n top-avond mee mogen maken!

DSC_0135_800x532
Links op de foto zwemmaat/achterneef Jaap Hofman

Borstcrawl zwemmen gaat niet iedereen makkelijk af. Als kind deed ik aan wedstrijdzwemmen, leerde de crawl-slag en nog altijd is het mijn favoriete sport. Normaal train ik twee/drie keer in de week bij de triathlonafdeling in zwembad Den Krieck. In de zomermaanden sluit ik aan bij een zwemgroupie die twee keer in de week in het Oude Veer zo’n 3 à 4 kilometer zwemt. ‘Zwemgroupie’ hoor je minder vaak dan ‘Wielergroepie’. Vorige week las ik nog in het Volkskrant Magazine een serie portretjes van fietsgroupies in Nederland. Bukfietsers die op vaste tijdstippen en plekken afspreken en een rondje samen rijden (vaak halverwege met een koffie/appelgebak stop). Zoiets komt volgens mij bij het zwemmen niet vaak voor, maar bestaat in ons mooie dorp Anna Paulowna al dik tien jaar.

20150703_190403_800x345Ooit ontstaan ter voorbereiding van het kwartje triathlon. Op initiatief van onze trainers Cora van Drunen en Joop Menke, spraken we af bij het strandje van de Boermansweg aan het Oude Veer. Na een stukje inzwemmen, startte we gezamenlijk om naar een verkeersbord anderhalve kilometer verderop te zwemmen. Daarna gaat een select groepje bikkels door naar de ‘witte paal’ bij de molen. De meeste zwemmen dan weer terug, kleden zich om en nemen plaats aan de picknicktafel.20150703_195904_800x600

20150703_195813_800x600
Van links af: Emiel van Tongerloo, Peter van Zwieten en Marianne Hoekstra

Bijna altijd nam Cora koffie/thee en koek mee voor de gezellige nazit. We vragen ons vaak af: wat is leuker het zwemmen of achteraf het napraten? Cora is er de laatste tijd wat minder, maar wie de slok/hap meeneemt lost zich vanzelf op. (o.a.  Ron & Marianne Hoekstra, Emiel van Tongerlo of André van der Ploeg) Vrijdagavond zeven uur was een record aan buitenwaterzwemmers: ik telde er 38!

Dankzij het warme weer koos de helft ervoor om niet in een aquapak, maar gewoon in zwembroek/badpak te zwemmen. Deze top-lol avonden houden we vol tot donderdag 27 augustus. Dan staat als afsluitende ‘haven-tot-haven tocht’ op de agenda. We zwemmen vier kilometer van de jachthaven Oude Veer naar van Ewijcksluis. Hoewel het weer en watertemperatuur vaak nog prima is, zijn de meeste bij het zwemgroupie daarna afgehaakt en wordt er weer baantjes getrokken in het zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *