Categorieën
Roeifietsen

Tien jaar roeifietsen & genieten

Ze zijn al ruim 25 jaar elkaars vriend, doen op sportgebied bijna alles samen: Ed Komen en Cor Zwaag. In Anna Paulowna twee opvallende verschijningen. Ze lusten graag Belgisch bier, houden van de betere popmuziek en kiezen voor sporten die nogal raar zijn. Ooit reden zij samen op een ‘rijdende strandstoel’ (M5 ligfiets), die ze later inwisselden voor een ‘rijdend fitnessapparaat’. Ja, hoe is zoiets ontstaan…..

In 1999 maakte Ed en ik kennis met roeifietsen. Samen deden we daarvoor al 15 jaar veel aan sport. Ooit leerden we elkaar kennen met waterpolo. Teamsporten was niks voor ons. We stopten met polo en gingen wedstrijdzwemmen en liepen hard bij een atletiekvereniging. Fietsen deden we toen nog op zo’n simpele racefiets. Zwemmen, lopen fietsen: logisch dat al snel aan kwartje triatlons werd mee gedaan. In de jaren 1985-1995 was dit razend populair in onze regio. Ed werd behoorlijk fanatiek en sleepte mij mee. Ik ben de triatlon al die jaren trouw gebleven, Ed zocht naar nieuwe uitdagingen: hij introduceerde rolskiën. Geen alledaagse sport, we vielen behoorlijk op. Intussen had Ed genoeg gekregen van z’n racefiets (zadelpijn was o.a. de reden). Beide kochten we bij Bram Moens (1994) een M5 ligfiets. Ik rij nog vaak op deze heerlijke uitvinding. Ed vond de ligfiets eigenlijk tegenvallen en kwam in 1999 op het idee een roeifiets te proberen.

Eerste roeifiets-ervaring

Bij Twigt in Bergen aan Zee werd op een zaterdag een 222 gehuurd en om de beurt werd erop gereden: we waren beide super enthousiast. Zo kwamen we bij Derk terecht en werd er voor zo’n 4 weken een roeifiets gehuurd met de afspraak om deze met het 1e EK-roeifietsen terug te brengen. Tijdens dit EK huurde we er eentje bij en deden mee. Klassering : Ed 8e en ik 17e. Ed besloot direct een roeifiets te kopen. Ik huurde er één van 2000 t/m 2002. Het trainen werd steeds fanatieker en we eindigden hoger in het klassement (Ed werd ooit 2e). In 2003 kocht ik eindelijk ook een gebruikte roeifiets, intussen had Ed al de verbeterde CVT gekocht.

2008: het tiende ‘EK-roeifietsen’

Ed en Cor zijn nog steeds opvallende sporters in de kop van Noord-Holland. De rolski’s komen amper meer uit de schuur. In de winter schaatsen ze samen op de ijsbaan in Alkmaar of Hoorn. Op de roeifiets zie je ze van maart t/m september vaak samen. Ed rijdt dagelijks van Schagen naar z’n werk in Petten. Ik sluit de laatste jaren vaker aan bij een ‘racefiets-bus’, waarbij ik op m’n roeifiets op kop of achterin de bus rij. Ed vindt de wedstrijden (EK en Cycle Vision) minder belangrijk. Voor mij is het juist de motivatie om te blijven trainen. In 2008 kocht ik een splinternieuwe 222 Revolver. Ik ben wat minder te spreken over ‘m’n ouwe lijf’, maar een mindere prestatie kan niet liggen aan minder materiaal (geweldige fiets die Revolver). Het wordt m’n tiende EK en ik verheug me weer enorm op dit super gezellige, maar ook behoorlijk zware sportweekend. Hoewel de meeste roeifietsers elkaar maar 1x per jaar zien, is er een unieke band met elkaar. Ik doe al jaren aan veel sport- evenementen mee, maar nergens heerst zo’n prima sfeer al bij het EK roeifietsen!! Hopelijk kan ik nog jaren met de wedstrijden meedoen en als dat zwaar wordt is er altijd nog de toerrit. Want een bakkie koffie en puntje appeltaart lust ik eigenlijk ook wel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *