Categorieën
Concertverslagen Muziek

Over verdronken eilanden in de Zuiderzee en rauw IJmuiden

Urk en Marken waren eilanden in de Zuiderzee. Maar ooit gehoord van Nagele, Creil en Schokland? Zondag trad de muziekgroep ‘Onstuimig Schuim’ op in het atrium van het Zuiderzeemuseum met  het programma ‘De verwoestende geboorte van de Zuiderzee’.

Maar er was nog veel meer te beleven op die regenachtige Valentijns zondag in Enkhuizen. In het stationscafé was hierna een ‘muzikaal diner’. Het werd een oergezellige maritieme folk middag en wij waren er gelukkig weer bij! ‘Onstuimig Schuim’ speelde muziek en spannende verhalen over de Zuiderzee. Over bijvoorbeeld Berend, een jonge Schokker die in bed bij z’n meisje lag. Ze smeekte ‘blijf toch hier, de wind giert en de zee brult. En de heksen dansen rond de motketel’.20160214_132553

20160214_130957 De groep van FrankEdam hebben we al heel vaak gezien, maar dit programma speelde ze voor het eerst. 20160214_130815Ik neem me voor nu eens geen foto’s of filmpjes te maken, gewoon lekker genieten van het optreden. Maar na de pauze kan ik het niet laten, ga toch foto’s maken, want zoiets moois moet je gewoon vastleggen voor het nageslacht! Hierna in het stationscafé ga ik helemaal weer los met m’n smartphone.

Hier treden opnieuw ‘Onstuimig Schuim’ op, maar ook ‘Seyl en Treyl’ zijn van de partij. Deze luitjes uit Oudewater mogen we niet missen, Janet en Hilde, de ‘muziek-zussen’ van Brigit, die zich voor een tientje laten omkopen en Brigit’s favoriet ‘Alleen de wind’ zingen.20160214_145013Het meest bijzondere vond ik het optreden van Frank Edam met verhalenverteller Piet Paree, zie www.pietparee.nl Over het verhaal van de ‘Duizenden gravers van het nieuwe kanaal’. Ga d’r maar aan staan met je schep het Noordzee kanaal uitgraven! 20160214_151608En dan ook nog eens de duinen doorgraven naar de Noordzee. Jawel we hebben het over rauw IJmuiden….. Later spreek ik Piet. Hij was vorig jaar nog in de Kees schuur met zijn ‘bende van Sax en zo’. Oei gemiste kans…. Na het eten (captains diner) wordt er natuurlijk weer lekker in het wild gezongen en muziek gemaakt. Zo twee weken bijkomen en dan naar de grote finale: het festival ‘Deunen en Deinen’! Hier kan je nog even genieten van het filmpje van Frank en Piet:

3 reacties op “Over verdronken eilanden in de Zuiderzee en rauw IJmuiden”

Hoi Cor… leuk stukje.
Toevallig was ik een paar weken geleden op Schokland.
Ja die zee die Zuiderzee..

Leuke liedjes trouwens over het Noordzeekanaal ….de gravers.

Groetjes Trudy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *