Categorieën
Reisverslag Santiago de Compostela

Update 30 # Oost west, thuis best!

Terugrijdend op zaterdag en zondag door Nederland, lekker rustig op de weg en ook nog eens prachtig zonnig weer zonder veel wind. Tjonge, wat een mazzel heb ik, logisch dat Nederland het mooiste ter wereld is…. De overnachting in Linschoten was frisjes, dus vroeg wakker en al om 8.45 uur op de roets. In het begin nog een prachtige rustige weg, via Kamerik, Wilnis naar Uithoorn. Van Aalsmeer naar Hoofddorp rij ik van een landelijk in een erg druk gebied. Bij Cruquius langs de vaart naar Vijfhuizen, ’t Is hier druk met de racefietser. Ik heb de gang er lekker in, ondanks mijn bepakking kan ik sommige bukkers bijhouden en pak ’t zog. Daardoor let ik niet goed op de route en kom in Halfweg uit. Een klein omweggetje om bij pontje Buitenhuis het Noordzeekanaal over te steken. Daarna is de weg een makkie, hoewel de noordoostenwind wat harder gaat waaien. Om 16 uur ben ik weer thuis in Anna Paulowna.

Vandaag (maandag) m’n foto’s en filmpjes bekeken. Even in het kort wat feitjes over m’n tocht:

– Vertrokken 14 aug. aankomst 27 sept. 2015

– Gereden kilometers: pakweg 4000 km.

– Overnachtingen totaal 43x, waarvan 33x op campings, 4x illegaal, 4x bij albergue’s (waarvan 2x in tuin gekampeerd) en 2x in hostel.

– Bagage: pakweg 30 kilo, waarvan eigen gewicht 70 kilo (was bij vertrek 74)

– Fietsreparaties: 3x versnellingskabel, 1x lekke band

Brigitte heeft de plaatsen waar ik heb overnacht in drie landkaartjes gezet, gaan hierbij (klik erop en je zit ze duidelijker)

COR2015- Route 1 Spanje-JPG

COR2015- Route 2 Frankrijk-JPG

COR2015- Route 3 België-Nederland-JPG

Santiago verslag uit mijn dagboek:   

Vrijdag 14 aug. Anna Paulowna-Amsterdam-Frankrijk

9.15 uur Trein AP, mam en Anneke Bais zijn bij NS station. 10.30 uur Sloterdijk NS, in container café bakkie koffie, daarna boegspriet eraf en kennismaking met Jan Langereis uit Hoofdorp. Hij rijdt de El Cid route naar Valencia. In de bus van Cycle Tours kan ik redelijk slapen en babbelend met Jan is het uit te houden.

Zaterdag 15 aug. Pamplona-Mendigoria

12.00 uur bij camping vlakbij Pamplona, dus 2 uur vertraging. Kwam o.a. door afkopelen busaanhanger, doordat bus vastliep in klein straatje en files onderweg. 14.00 uur vertrokken met roets en met moeite de goede richting gevonden in Pamplona

 

Zondag 16 aug. Mendigorria-Navarette

9.00 uur, flinke beklimmingen. Na stop bij meertje recreatiegebied ontdekte ik dat bagagedrager steun afgebroken was. Weer moeite de goede route te vinden. Ik rij naast de snelweg op doodlopende parallelweg. Toch via slingerend onverhard atb pad -met af en toe lopen- de route gevonden. Op toppunt berg/ellende stdaat Spaans mannetje, die in z’n VW transporter blikjes fris voor 1 euro verkocht. Op de foto met hem, daarna wordt de weg beter berijdbaar. In Mendigorria stieren straatlopen gezien en camping gevonden. Lekker biertje en Nederlandse  de Waardtent echtpaar helpt mij met haring tentring waardoor bagagedrager provisorisch gemaakt wordt.

Maandag 17 aug. Naverette-Sta Domingo de la Calzada

Bewolkt fris weer. De halve liter havermoutpap weet ik gemakkelijk weg te kanen, want eten van gisteren stelde weinig voor. Route via Naveretta

Overnachting: in tuin van albergue Atapyeca in Sta Domingo de la Calzada

In de tuin van de albergue kampeer ik. Met een Spaanse jongen probeer ik een moeizaam gesprek te voeren. Wat eet je….pap….(hoe zet ik dat in spaans). Hij spreekt 5 woorden Engels, maar is wel erg behulpzaam.  Er zijn ook Engels sprekende gasten, zo probeert een aardig grietje met me te praten, maar helaas is m’n Engels beroerd.

Dinsdag 18 aug. Sta Domingo de la Calzada-Castrojeriz (bij Burgos)

Fietsen gaat als een speer, zonnig, ik rij alleen in singlet,, dus goed smeren en drinken blijven. Om 5 uur stadje gevonden waar camping is. Eigenlijk wat vroeg maar neem ’t risico. Loop ’t stadje door, weinig te beleven. Kerk gaat open voor 1 euro, blijf toch liever buiten. Dus camping opgezocht, de mooiste van de drie tot nu toe. Klein boomrijk en mooie receptie/winkeltje/eetgelegenheid en wifi. Bericht naar Marijke tik ik op ’t terras met biertje erbij. Perfect leven zo. Eten uit blik, bonen, doperwten met droge worst, ’s avonds wandelingetje in stad en om 10 uur erin.

Woensdag 19 aug. Dominga de la Castrojeriz-Reliegos

Zou om 9 uur vertrekken, maar leuk gekletst met Nederlander, man tegen 80 uit Schiedam die zeer geïnteresseerd in m’n roeifiets was (roeide vroeger in Zwolle). Ze m’n zonnebril op maar was verbogen, bijbuigen helpt niet, dus reserve maar op en om 10 uur vertrokken.

Toch weer moeite om zelfs dit kleine stadje goed uit te rijden. De weg loopt makkelijk door ’t glooiende landschap met zonnebloemvelden. Amper klimmetjes en ’s middags is de weg zo plat als een pannenkoek. Vandaag kan ik echt kilometers maken. Zie bord naar Santiag: 495 km. Rkend kanik op zondag er zijn, wat mooie dag is vanwege de mis in de kerk…. Onderweg zie ik veel wandelaars die in de pufhitte hun tocht gaan. Er kan amper een begroeting af, door het saaie lopen zien ze m’n roeifiets niet eens… Vlak voor Carrion de la Condos  stop om te filmen en foto’s te maken en plak er een lunch pauze van 2 uur aan vast. Doe inkopen en slag vanwege de hitte 2 liter vruchtensap in.

Even later kom ik Roman weer tegen, we begroeten elkaar met 3 zoenen en ik speer er weer vandoor. In Sahagun heb ik weer moeite om op de juiste weg te komen, doe rondje stad en net wanneer ik de juiste weg zit, zie ik Roman weer. We rijden even samen, maar bij een kruizing fietst Roman de foute weg. De juiste was lastig te zien, eerst 100 mtr. gravel, dan de oude weg (langs de snelweg). Dan roets ik zo’n 30 km. in pufhitte en vlakterrein. Af en toe een verdwaalde loper, vind hij of zij nog een overnachting? Bij Reliegos moet een albergue met camping zijn. Niet gevonden, mazzelaar die ik ben vind wel albergue de Ada, zie www.alberguereliegos.es . Net 2 weken open, een Mongools meisje zit bij de receptie, h aar vader doet het woord. Ziet er piekfijn uit, moet m’n schoenen uit, ben de enige gast, dus alles wat elektrisch is laad ik op. Om 20.30 een vegetarisch maaltijd samen met het gezin. Het gesprek door de taal gaat moeilijk maar uiterst hartelijk.

Donderdag 20 aug. Reliegos- Sta Colombo de Samoza (voorbij Astorga)

Om 7.30 uur wakker, ontbijt op het terras en dagboek bijgewerkt. Muziekje erbij,  eigen brood, thee van het huis. Jammer om deze perfecte plek te verlaten, want om 10 uur na uitzwaaien vertrek ik west waards. Opnieuw vlak terrein, op de laatste 20 km. na. Voor ’t eerst eens niet één keer fout gereden. Zelfs de stad Astorga rij ik moeiteloos uit.

Vind camping op St.Colombo de Somoza (El Carsbajal) met albergue. Doet als een wildwest ranch aan. Zeer ruim met bomen, ben de enige kampeerder, leuk terras, lekkere halve liter bier (moet door warmte vochtgehalte op peil houden). Voor het eerst een was gedaan.

Vrijdag 21 aug. Colombo de Samoza-San Fiz do Seo

Pas om 10 uur vertrokken. Lekker uitgerust, want de zware ritten gaan nu komen!. Kom onderweg Nederlands meisje/backpacker tegen.  Mooi ruimte maar rustige weg gaat slingerend door het dal af en toe rij ik onder een viaduct waar de nieuwe drukke weg loopt. Ik vind een mooie camping via een klein slingerend zijweggetje die een rivierdal in gaat.

Onder de pruimenboom zet ik m’n tent en ’s avond eet ik in het restaurant van de camping oa. vis (4 gangendiner voor 15 euro, camping koste 5 euro). Was een zware dag dus lekker rusten op deze idyllische plek aan de rivier

Zaterdag 22 aug San Fiz do Seo-Sarria

Wat een prachtig stekkie om te overnachten, helaas vertrek ik weer. Volgens het routeboekje wordt het een zware rit. Hij schrijft: ‘zorg goed uitgerust te zijn’. Heb goed gegeten en genoeg drinken mee, hoewel de temperatuur iets minder heet is (nu 30 graden). Na 10 km.begint het stijgen en daarna houdt het voor de rest van de dag niet meer op.  Vandaag slechts 66 km.gereden met toch een max van 66 km. Ook nu gaat de route weer over de oude drukke weg, de nieuwe prachtige snelweg zie ik vaak verderop lopen. De dorpjes zijn rustig, dat moet vroeger wel anders geweest zijn. Dit rit is behoorlijk zwaar, regelmatig lig ik hijgend boven m’n stuur uit te puffen. De 3 kilo pruimen meegenomen van de camping peuzel ik lekker op.  Om 16 uur kom ik op camping bij het stadje Sarria. In het restaurant  verorber ik een halve liter bier en verstuur m’n e-mail. Zie dat Marijke drie updates op m’n blog heeft gezet. ’s Avonds wandel ik stadje in en smikkel een broodje kebab naar binnen. Dezelfde band dat bij de camping aan het oefenen was, speelt in het park bij de rivier. Ik doe inkopen en duik om half 11 in bed. Feestje in de buurt? ’s Nachts hoor ik knallen en vuurwerk?

Voor ’t eerst kom ik backpackers tegen die kamperen. Spreek nog in de kantine 2 Engelse motormannen, ze voorspellen de komende dagen slecht weer. De eerste bui viel ’s avonds, maar ’s morgens is het nog droog en bewolkt.

Zondag 23 aug. Sarria-Arzua (albergue vialactea)

Rustige start, om 10.30 uur weg. Naar Arzua met overnachting in albergue, eten in een pizzaria.

Zware fietsdag met weer veel beklimmingen. Om 14 uur gingen de watersluizen helemaal open en uurtje met dubbele regenjassen/regenbroek gereden. Om 6 uur bij Arzua, nog 40 km. voor Santiago. Op deze dag veel meer backpackers gezien dan in de eerste week,, vooral op kleine weggetjes. M’n eerste ervaring in een albergue op de slaapzaal met z’n tienen. Er heerst een makke sfeer, de meeste spreken Spaans een enkele Engels Hoe kom ik er achter wie Nederlander is?  De keuken is druk, dus neem ik een ongezellige pizzeria  (met uitzicht op een keuken van andere albergue). Ik betaal in de albergue, die het luxe type is, 10 euro. De huisregels zijn soepel, om 11 uur erin (evt. kan je code krijgen voor voordeur), het tijdstip van vertrek mag je zelf bepalen, de meeste zijn om 8 uur weg. Ik doe het rustig aan, kook de volgende ochtend m’n havermoutpap en vertrek om 10 uur. De fiets staat lekker luxe in de garage.

Maandag 24 aug. Arzula-Padron (albergue)

Viel niet mee ’s nachts op de slaapzaal met die snurkers. Tijdje met koptelefoon naar muziek geluisterd. Voor eigenaar albergue zijn de verdienste goed, ik bereken 40 slapers die 10 euro betalen is inkomsten per dag 400 euro! In de alberbue hoofdzakelijk jongeren tot 30 jaar. ’s Morgens in stadje nog geld gepind en boodschappen gedaan en om 11 uur rij ik Arzula uit. De drukte begint me steeds meer tegen te staan, veel teveel backpackers. Besluit af te steken, niet via Santiago met ik steek links af. Begint makkelijk, bij picknick plek laat ik m’n bidon en zak brood liggen, daarna flink veel beklimmingen.  Het lijkt wel een doolhof van kleine plaatsjes en weggetjes,, raak vaak het spoor bijster. Ook de route over de snelweg wordt slecht aangegeven, uiteindelijk het bospaadje gevonden met viaduct onder de weg door. Hierdoor pittige vertraging opgelopen. Om 18 uur kom ik in het leuke stadje Padron. Babbel wat met een Spaanse kjongen die de roeifiets prachtig vind, eet ’n patatje/hamburger voor 5 euro en zoek een albergue (is helaas vol). Dan maar een pension genomen (pensionjardin.com) voor 25 euro een luxe kamer met veel privacy.

Dinsdag 25 aug. Patron-Fisterra

Het regent wanneer ik wakker wordt, dus op m’n dooie akkertje vertrokken. Toch weer een zware tocht met veel klimwerk, maar ook dalen, want ik rij naar zeeniveau.  Het routeboekje krijgt het van de regen zwaar te verduren. Rond 12 uur in Noia, heb alle tijd dus eerst het oude stadje gestopt, zoekende naar een picknick bankje. Hier hoor ik volksdansmuziek. Op een pleintje is een optreden. Leuk die kleding en enthousiasme. Ik doe een rondje dansen, bij de haven eet ik uitgebreid, vervang versnellingskabel en stel de remblokken bij. Roets schakel beroerd, moet ik later wat aan doen. Om 14 uur richting noorden, nog pittige beklimmingen en af en toe regenjas aan/uit. Ah. ik zie weer backpackers, dat zijn de echt diehards. Soms is het klimwerk te zwaar en loop ik liever. Maar ligt ook aan de versnelling, die loopt stroef en krijg ik niet op tijd in de juiste stand.  Om 18 uur rij ik Cee in, maak wat foto’s vain die eigenaardige huisjes (heten Horreos). Cee is ongezellig, grote flats en veel panden zijn verouderd en staan leeg. Doorn naar Corbubion voor de laatste klim. Maag begint te knorren, dus voor de beklimming bij klein afslag drie blikjes (bonen, etc.) opengetrokken/opgewarmd. Om 19uur op camping Estorde, waar ik boek voor 2 overnachtingen, à 12.50. Duurste camping tot nu toe. In restaurant/bar met uitzicht op zee, mail ik naar Marijke en sla 2 biertjes achterover.

Woensdag 26 aug. rustdag Fisterra

Het regent, dus ideale rustdag om bij te tanken. Helaas amper kans om natte spulten te drogen. Die slaapzak voortaan in een extra plastic zak meenemen. Wel lekker om die tent niet in te pakken en in regen te moeten vertrekken.  Kan mooi m’n smart opladen bij het wasgebouw. Blijft wel wat riskant om ‘m daar alleen achtertelaten. Versnellingskabel opnieuw afgesteld,  ’t is me gelukt, loopt weer als een zonnetje. Na een heerlijk ontspanen ochtend, baard eraf geschoren en koffie en boek gelezen. Als middagmaal soep met noedels en om 13 uur zonder bepakking naar Finesterra (7 km.). Dat rijdt lekker licht!. Plaatsje is beetje toeristisch,meet veel eettentjes en albergues. Ik cross het stadje door en doe inkopen bij de supermarkt. Voor het avondeten een dubbele porti pasta. Nu nog naar het uiterste puntje: Faro de Fisterra, waar ik m’n dierbarre spullen moet verbranden (volgens John Kreuk). Ik spreek een paar Duitse mensen, krijg koffie van ze, maak foto’s en net wanneer ik weg wil gaan, zie ik ’n Nederlandse jongen. Hij heeft in 34 dagen van StJean Pied-de Port naar Santiago gelopen. Hij zet me op de foto. Terug naar Finisterra gaat ’t een paar uur fiks regenen. ’t Is nu de kunst om niet al m’n spullennat te laten worden, anders morgen de natte zooi aantrekken….

Donderdag 27 aug. Fisterra-Santiago

Om 7 uur wakker maar pas om 10 uur pleitte, da’s niet snel maar tekent het gevoel van ontspanning. Het miezert, maar eerste uur is regenbroek niet nodig. Van zeeniveau naar 700 mtr., dus opnieuw flink klimmen. Regenjas en broek volgt snel en pas in Santiago gaan ze uit, tjonge wat een regen gehad onderweg. De zwaarte van de rit valt mee, conditie is geoed, landschap saai en laatste 30 km. druk met autoverkeer. Bij afdalingen doen m’n remmen het door nattigheid slecht. Bij supermarkt op winderige ongezellige plek gegeten, krijg het zwerversgevoel over me. Om 17 uur in Santiago. Is dit het nu….denk ik.  Duurt lang voordat ik echt in de oude binnenstad ben, maar die is wel de moeite waard. Wel erg toeristisch, met heel veel backbackers op straat. Scoor een dubbel broodje döner, colaatje, slenter met roets aan de hand door de straatjes. Af en toe is het droog maar echt lol heb ik niet. Ik spreek vluchtig met wat Nederlanders. Bij paleis en kathedraal en bij de wachtende voor de laatste stempel neem ik foto’s. Het zoeken naar de juiste weg voor camping ging gelukkig vlot. Om 20 uur staat de tent voor een recordbedrag 14.50 euro. Inmiddels regent het weer, maak bericht voor blog en lig er om 22 uur plat. Smart laat ik ’s nachts, lukt niet….. is-ie stuk? Elektriciteit  in washok viel af en toe uit, wellicht was dit de oorzaak.

Vrijdag  28 aug. rustdag Santiago

Het regent de hele nacht en ook overdag, dus besluit er ’n dag aan te plakken. Lig toch aardig op schema. Volgens de Nederlanders op de camping wordt het morgen droger. Hang m’n natte wasgoed in de wasruimte, maar laat de boel later voor 8 euro wassen en drogen. Die ochtend is zomaar voorbij. Tekst naar Derk gestuurd met verslag eerste deel reis. Marijke heeft updates op blog en link op facebook gezet, gelijk 5 reacties. Mobiel en powerbank opgeladen, blijft link, stel je voor die-ie gejat wordt…. Op camping staan zeker vier Ned. gezinnen, dus lekker bij gekletst. Zo zie ik Dafne Schippers de 200 mtr. winnen. Santiago lopend verkend en foto’s gemaakt, inkopen gedaan voor avondeten: vers paprika/ei/ui/tomaat. Lekker joh! Stad rondgeslenterd. Wat verschrikkelijk toeristisch, honderden souvenirs en eettentjes. Na 1 dag heb ik wel gezien en wil weg. Om 19 uur is het eindelijk droog en breekt de zon door.

Zaterdag 29 aug. Santiago – Lugo (wind kamperen)

De terugtocht begint. Ik slaap er slecht en droom. Ben er dan ook vroeg bij om 6.30 uur wakker in ’t donker maak ik ontbijt en om 8.30 uur zit ik op de roets. Ik rij de stad makkelijk uit, vind de weg naar Lugo en het weertje is prima. Na een korte klim, wordt het bijna vlak. Maar als ik de drukke weg verlaat is het gedaan met het vlakke, maar het landschap is prachtig groen. Kom geen kip tegen. ’s Middags gaat de temperatuur richting 35 graden met pittige beklimmingen . In Lugo ben ik rond 17 uur. De binnenstad laat ik lopen en heb mazzel om de weg naar Fonsagrada makkelijk te vinden. Om 18 uur in barretje cola/brood-kaas-ham voor 3 euro gegeten. Ik Castroverde koop ik 2 tassen etenswaren, waarvan ik de helft ter plekke nuttig. Plaatsje heeft geen slaapgelegenheid, dus zoek er één in het wild. Om half 9 gevonden aan rand v.d. weg/bos op grasveld. Mooi plekje!

Zondag  30 aug. Lugo-Fonsagrada

Apart om wakker te worden in ’t wild, voelt toch of je iets doet wat niet mag. Om 10 uur op de roets. ’t Is weer 40 graden en direct een stevige beklimming. Besluit in het hoog gelegen Fonsagrada te kamperen want daar is mooi camping. Kom er pittig uitgeput om 14 uur aan. Van campingbaas krijg ik een likeurtje. Na 3 uurtjes bijtanken/eten ben ik er. Moet weer energie hebben voor morgen, want dan is het zwaarste deel van de noordelijke route. Een echte bergetappe met veel hoogteverschillen. Na deze 100 km. zie ik wel weer…. Ook de was gedaan, die door de warmte na 2 uur als droog is. Ik loop ’t stadje in, ligt op het ‘dak van de wereld’, de benen voelen niet fris. Opvallend veel hoge nieuwe flatgebouwen en af en toe een vervallen oud pand. Geen echt centrum, maar verspreid liggende café’s . Het is zondag de winkels dicht. Morgen maar m’n slag slaan om veel eten/drinken in te slaan. Op laatste moment zie ik leuk restaurantje met Wifi. Joepie. Lekker pelgrims menu voor 9 euro gegeten en op de camping nog even met het Engelse stel  (tentkampeerders) gepraat.

Maandag 31 aug. Fonsagrada-Tormaleo (wild kamperen)

Gespannen word ik wakker voor wat gaat komen. Het moeten de zwaarste ritten worden.  Om 7.30 uur eruit en 9 uur op de roets. In Fonsagrada drinken, eten en versnellingskabels gekocht. Na even zoeken naar de juiste weg gevonden. Het is een steile afdaling met veel bochten, opletten niet van de weg af te raken. Hierna gaat de weg weer omhoog en raak ik niet uitgefotografeerd. Prachtige uitzichten! Kom amper verkeer tegen. Bij een nieuwe afdaling gaat het mis, gat in het wegdek, stuur slaat uit m’n handen en kom te vallen. Gelukkig met weinig snelheid dus goed afgekomen, geen fietsschade alleen een zere lies en rechterknie. Gelijktijdig begint m’n achteras steeds meer herrie te maken en werkt m’n freewheel steeds minder. Komt dat door die val?. De zware beklimmingen volgen zich snel open moet steeds vaker lopen (ook om m’n knie te ontzien). Het is warm weer en die rottige vliegjes zijn behoorlijk irritant. Om 18 uur ben ik bij het plaatsje Fondo de villa. In een  café drink ik cola, eet een sandwich en heb een hartelijk gesprek met handen en voeten. Kan ik wel gebruiken, want zit er eigenlijk flink door. Ik vertel van m’n blog en de man zou er een bericht op achterlaten. Het eerstvolgende plaatsje is Sisterna (12 km.) en hier moet een hostel zijn. De weg er naar toe is nog 4 km.klimmen met 8-9%, dus kies ik voor een leuk illegaal plekje, vlak langs de weg, verscholen achter de brdamen. Ben bezorgd of de achteras het blijft doen. Moet ik een nieuw wiel laten opsturen door Derk, wat me zeker een week oponthoud geeft…..

Dinsdag 1 sept. Tormaleo-Villaseca (hostel)

Lekker geslapen, ik voel me al een stuk minder crimineel om in het wild te kamperen. Dit smaakt naar meer!. Om 9.30 uur op de roets. Gelijk klimmen en loop ik naast de roets, daarna een lekkere afdaling van 9 km. Sisterna is een piep klein dorpje met een werelds mooi café-restaurant, waar ik om 11 uur 2x koffie drink en Wifi heb. Even m’n verhaal doorsturen. Via whats app bel im et Brigitte. Verder bel ik met Ingmar (dat het heel zwaar is en wellicht m’n schema niet haal). Tenslotte bel ik Derk over m’n achterwiel. Hij zegt dat de herrie van de regen komt die het vet uit de achteras heeft verdreven. Hij zegt dat dunne olie of WD-40 vast  gaat helpen. Bij het café hebben ze smeerolie wat ik in het wiel druppel en ga weer met vertrouwen verder op pad. Het smeren helpt direct. De freewheel  pakt weer en het geluid wordt minder. Derk raadde me ook aan om m’n knieën te sparen en vaker te lopen. Dat advies volg ik meer op, dan maar wat later op de bestemming.

Door het op onthoud en uitgebreide lunch in Degana, schieten de km. vandaag niet op. In de ongezellige stad Villa Dino ga ik 3 winkels af voor ?WD-40, helaas niet gevonden. Maar in Caboeller heb ik wel een smeermiddeltje gescoord en gelijktijdig een plezierig gesprek gehad met de mannen in de winkel. Aardige Spanjaarden toch.  Toch begin ik steeds meer last van de knie te krijgen. In Villaseca stop ik om 18 uur en vind een top-hostel. Heel aardige eigenaar, hier kom ik weer helemaal bij. Krijg een mooie kamer met douche, elektriciteit en Wifi. Voor 50 euro eet ik, overnacht en ontbijt er. Wat een heerlijke luxe toch om je zo te laten verwennen.

Woensdag 2 sept. Villaseca-La Vecilla de Curueno

’s Morgens met het ontbijt met geroosterde broodjes en jus, krijg ik voor de knie zelfs een icepack. Al ik om 10.30 uur afscheid neem, stop ik even later, want m’n achterwiel loopt aan. Na half uurtje prutsen (wiel eruit, kabel er opnieuw op…), ontdek ik dat de sleutel nog op zak heb. Dus teruggereden en pas om 11.30 uur rij ik opnieuw het stadje uit. Na een paar uurtjes stop ik bij een riviertje voor het middageten, slik een paracetamol voor de knie. Het schitterende landschap doet de pijn vergezichten. Bij een stuwmeer neem ik de route La Magdalena. De camping bij het stuwmeer is dicht, dus rij ik door naar camping La Cota. Wanneer ik me aanmeld gaat het stortregenen. De roets mag binnen in de kantine staan. Om 2030 uur set ik de tent op, maak een globetrotter maaltijd en lig om 21.30 uur plat.

Donderdag 3 sept. La Vecilla-Cervera

Toch weer niet vroeg op en laat weg: 10.15 uur, met als excuus dat de knie wat rust moet krijgen. In het kleine kruidenierswinkeltje bij het station koop ik eten/drinken. De route wordt wat makkelijker, iets minder beklimmingen. Soms loop ik nog maar het meeste lukt op de roets. Bij Guardo kies ik de drukke maar vlakke en kortere route oer de Cl 626. Die Clemens Sweerman had een veel zwaardere route in z’n boekje, maar ik ben gekke Cor niet. Om 19 uur kom ik bij camping Cervera. Hier staat ook ’n motorechtpaar uit de Zaan, waarvan ik warme rookworst krijg. In het mooie restaurant drink ik bier en via wifi kan ik mooi m’n berichten weer kwijt.

Vrijdag 4 sept. Cervera-Ona (tuin albergue)

Om 8.15 uur wakker en om 10.45 uur op de roets. Nog lekker met de motorgasten gekletst. Route was de eerste 70 km. een makkie, vlak tot licht oplopend. Ook kies ik weer de drukke maar snelle weg de C 626, dat schiet tenminste op. Zo rij ik tot 16 uur over een drukke weg, waar weinig te zien is. M’n versnellingskabel begint weer te haperen, maar weet ik op stil weggetje te verhelpen. Hier schiet ik weer mooie plaatjes Om 19 uur zoeken naar slaapplek, camping adres is te ver weg, vind  hostel in Ona te duur, dus aan de rand van Ona in de tuin van de albergue illegaal gekampeerd. Voelde niet helemaal lekker. Stond in de bosjes bij de rivier, maar ’s morgens kwamen ze honden uitlaten die me wellicht gezien hebben.

Zaterdag 5 sept. Ona-Lagran

Om 9.30 uur op de roets. Ik neem de route van het boekje, die loeizwaar is. Achteraf had ik beter de N232 kunnen, die een stuk makkelijker was.  Even zoeken om Ona goed uit te rijden. Blijkt een piepklein weggetje te zijn die de bergen in gaat. Krijg direct een beklimming om m’n oren (goed dat ik gisteren besloot om niet verder te rijden…) In het begin heb ik nog lol, want de omgeving is prachtig en het weggetje is doodstil, maar maak weinig kilometers. Dan slingert het smalle weggetje door het dal en rijdt het makkelijker. Bij Cabilla gaat het fout. In ’t boekje staat, rij langs Cabilla, maar ik rij erheen. Het leuke dorpje bekijk ik en vervolg de weg die stijl de bergen in gaat. Met m’n domme kop blijf ik de wegvervolgen, zelfs als het 15% omhoog gaat weiger ik te geloven dat dit niet de route is. Pas als de weg doodloopt, keer ik om. In het dorp vraag ik de weg en een man wijst me de goede weg. Had gewoon door moeten rijden, weg gaat wel over in onverhard (gravel). Zelfs 2x, schiet weer niet en heb behoorlijk de smoor in. Ook krijg ik weer problemen met schakelen. Bij een camping, waar ook een trouwerij is, stop ik om te gaan sleutelen. Pas na 2 uur pielen (kabel zat muurvast) rij ik weer verder. Om tijd in te halen, pak ik de N1, een drukke weg naar Mirand de Ebro. Pas om 18 uur rij ik de stad weer uit en om 20 uur zet ik de tent op een prachtig illegaal plekje bij Lagran. Toch nog lekker opgeschoten en een super kampeerplek als beloning.

Zondag 6 sept. Lagran-Puenta la Reine (tuin albergue)

Vertrek om 10.15 uur en al frustatraties achtergelaten.. De weg gaat via glooiend landschap, de meest heuvels weet ik ik op de machte te pakken, Zonder al te veel te schakelen ben ik om 13 uur in Estelle. Dan de stad uit rijden, eerst weer verkeerd, maar het komt toch weer goed. Niet de route van het boekje (de NA700 heeft veel te veel bergen), maar pak de N132. Rij nu op exact dezelfde weg als de heen route en komt weer backpackers tegen die naar Santiago gaan. Het is de oude hoofdweg die nu parallel met de snelweg loopt. Om 16 uur zit ik in Puenta La Reina waar een camping moet zijn. Weg er heen gaat via een graveweg onder de snelweg. Bijna was ik omgekeerd, want dit kan toch de juiste route niet zijn, maar camping blijkt meer een albergue voor wanderlaars te zijn. Wel een luxe en nieuw gebouw, met zelfs een zwembad. Mooie slaapzalen, toch kies ik om in de tuin te kamperen. ’s Avond loop ik Puenta in en neem in eet in pizzaria een lekker pelgrimsmenu voor 12 euro, incl.rode wijn.

Maandag 7 sept. Puenta la Reina-Espinal

Die backpackers zijn vroeg weg, ik ben solidair en sta om 7 uur op. Om 8 uur heb ik het rijk alleen en om 9 uur zit ik op de roets. Eerst rij ik nog een stukje dezelfde route als heen, hierna gaat de weg als vals plat steeds omhoog. Bij dorpje Urroz-Villa middageten inkopen gedaan. Meeste dorpjes liggen net buiten de drukke weg, dus lekker rustig. Vanaf nu volg ik de rivier de Erro. Bij plaatjes Erro wordt het echt klimmen. Om 15.30 uur kom ik op camping bij Espinal, voor St.Jean nog 35 km. te gaan (deze kilometers zijn behoorlijk stijl)

Dinsdag 8 sept. Espinal-Sauveterre

Op de camping heb ik behoorlijk de ruimte, gek dat later op de avond de tentjes die erbij komen, vlak bij me gaan staan. Om 9.30 uur op de roets. Eigenlijk valt de rit mee, eerste  uur steile klim, maar ben goed uitgerust. Daarna gaat de weg steil naar beneden en om 11.30 ben ik al in St.Pied.

De stad is erg druk en toeristisch, veel campers en 65 plussers. Met Alco en Esther sms en bel ik. We spreken af elkaar te ontmoeten in camping S.Palais (die blijkt dicht te zijn). Ik bel met Esther en we spreken af in Sauveterre. Onderweg er naar toe, kom ik hun campertje tegen (leuk). Met A&E een heerlijke ontmoeting. Samen lopen we ’t stadje in, ik laat me knippen/scheren en ’s avonds gaan we bbq’en op de camping.

Woensdag 9 sept Sauveterre-Onesse et-la Hair

Na een uitgebreid ontbijt met Alco & Esther pas om 11 uur op pad. Nog even inkopen gedaan en genoten van het goede leven in Zuid Frankrijk. De weg gaat slingerend over kleine weggetjes met af en toe een verraderlijk klimmetje. Onderweg mooie huizen, de mensen hebben het goed hier. Bij een abdij stop ik en wandel rond het gebouw. Geen zin om entree te betalen. Bij Dax kies ik niet de route van het boekje maar ga dwars door de stad. Weinig interessant, alleen de fietsbrug is leuk, waarna de weg noord door de buitenwijken gaat. Hierna kom ik in de bossen van Les Landes en pik de route van het boekje weer op. Saaie rechte wegen, heel af en toe kom ik Santiago-ganger tegen. Sneu om lopend door dit gebied te moeten. Om 18 uur kampeer ik in Onesse-Laharie voor 5 euro.  Op de camping ‘Bienvenu’ tref ik 3 belgen, waarvan er 2 naar Santiago fietsen. Aardige lui, waar ik ’s avond op het terras van de camping een biertje drink. Eentje is de zwager van Bart Verhoeven, de roeifietser uit Lommel. Als avondmaal weer een lekker blikje bonen, gemixte groenten en salami en om 21.30 erin.

Donderdag 10 sept. Onesse-Laharie – Mios

’s Nachts regende het maar gelukkig schijnt de zon weer. Doe rustig aan, om 10.30 weg en nog in dorp inkopen gedaan. Maak foto van oud vrouwtje waarna ze een zoen krijgt. In dorp is het erg rustig, veel oude grote gebouwen staan leeg. Hierna trek ik weer noord, door het saaie Les Landes natuurgebeid, bos en hei. ’t Is lekker weer, ik rij in m’n gele EK singlet. In Belin-Beliet koop ik om 15 uur brood, doe een tukkie van half uur op bank bij kerk. Om 17.30 kom ik op camping in Mios. Ben aardig gaar van die lange rechte stukken, vanaf nu gelukkig wat meer reuring. De gemeentecamping is rustig, er staan wat caravans en ik ben de enige tent kampeerder. Helaas geen Wifi, dus ga ik het stadje in. Eet voor 11 euro grote pizza en cola op het terras langs de drukke weg. Veel autoverkeer en geen enkele fietser gezien. Luie apen die Fransen! Vandaag 100 km. gereden en morgen bereik ik de kust, Joepie!

Vrijdag 11 sept. Mios – Montalivet

Uiteraard niet vroeg weg, ‘is 10 uur wanneer ik op het fietspad zit wat ooit een treinspoor was. Het rijdt makkelijk maar zal blij zien straks bij de kust te zijn. Route is makkelijk te volgen via het boekje. Via Ares gaat een fietspad van 120 km. tot de veerpont van Royan. Ga ik niet in 1 dag redden, niet erg want de zee wil ik zien en voelen! Dat fietspad ben ik snel zat met al die kruispunten waar het autoverkeer voorrang heeft. Elke remmen en die roets op gang trekken. Ik pad daarna de drukke weg wat makkelijker rijdt. Bij Lege neem ik weer het fietspad dat slingerend door het bos gaat. Ik lees Porge-Ocean 22 km. alleen komt er maar geen eind aan dat fietspad dat kris kras door het bos lijkt te lopen. Gevoel van richting helemaal kwijt, hopelijk rij ik nog steeds noord?. Eeindelijk  bij La Jenny zie ik de zee en duik in de hoge golven en verlies m’n zwembril. In Le Porge-Ocean is het heel toeristisch, hierna wordt het fietspad slecht, met grote gaten en hobbels.  Het stadje Lacaneau-Océan is nog drukker. Hier laat ik het fietspad links liggen en neem de weg. Dat schiet beter op.  Om 17 uur inkopen bij Carcans-Place en om 18 uur zoek ik camping in Hourtin-Place.  Veel te groot, bij Le Pin Sec moet er ook eentje zijn, niet gevonden.  Twijfel in het bos te kamperen, maar kies toch maar echte camping die ik vind in Montalivet. Hier ben ik om 19 uur, krijg 35% korting ipv van 20 euro betaal ik 13. Camping ligt pal aan zee dus redelijk tarief.

Zaterdag 12 sept. Montalivet – Saintes

’s Morgens heel rustig aan  gedaan. Als een toerist over het strand gekuierd, foto’s filmpje gemaakt, nog ongelukje gezien (meisje van surfplank gevallen).  Daarna tent ingepakt in stadje nog lekker broodje en yogurt gegeten (leven is mooi maar wel duur…)  Nu nog maar 30 km. naar veerpont naar Royan. Net voordat hij vertrekt ben ik, voor 5 euro, half uurtje varen en ben ik in Royan. Via boekje goed opgelet om niet te verdwalen. Toch gaat het bij de kleine weggetje buiten de stad mis en rij stukje om. Bij Le Chay pak ik de route weer op en rij als een speer noordoost  waarts, met windje in de rug. Het zijn makkelijk wegen zonder veel klimwerk. Bij Thezac gaat de kerk met de uitgebloeide zonnebloemen op de foto.  Bij Varzay moet een Hollands echtpaar wonen, waar pelgrims kunnen overnachten. Door stadje 2x gereden en gefilmd.  Ook in dit stadje veel leegstaande oude huizen, het overnachtiging adres vind ik niet. Wel de straat maar nr.56 niet te zien….. Dus rij maar door en kom in de grote stad Saintes. Om 19 uur sta ik op de gemeentecamping aan de rivier net buiten het centrum. ’s Avonds eet ik stevige maal bij de turk en neem me voor zondag de stad nog te gaan rondstruinen, want volgens boekje is er veel te zien. ’s Nachts weer regen en de volgende dag miezert het.

Zondag 13 sept Saintes – St.Jean d’Angely

Zo dat is lekker het regent, goede reden om liggen te blijven en rustdagje in Saintes te nemen. Ik neem afscheid van oudere man uit Bretagne die naar Santiago loopt. Ik bel met mam/Ren/Brigit. Wanneer het droog wordt kuier het stadje in, koop lekker broodje, ga naar het Ampfi theater. Ze vragen 5 euro entree, maar vanaf buitenkant is de ruïne ook goed te zien. In de stad is weinig te beleven op zondag, terug naar de camping, pak m’n spullen en vertrek toch maar om 15 uur. Oei, misrekening, naar uurtje roetsen gaat het weer pittig regenen. Na even zoeken kom ik in de stromende regen aan bij camping in stadje St Jean d’Angely, met voor het eerst een lekke achterband.  Zo eerst op Wifi, eindelijk weer beschikbaar. Oude en nieuwe verslagen verstuurd en Harry’s potje gemaakt. Bandje geplakt, weer lek en met hulp van Nederlandse man opnieuw band geplakt. Hij legt me uit dat het toch echt niet moeilijk is om achterband er om te leggen. Met behulp van z’n pomp komt-ie weer mooi op spanning. Er zijn op camping veel Nederlanders in campers. Uiteraard ben ik weer de enige tentkampeerder.

Maandag 14 sept. St.Jean d’Angely  – Vivonne

Net na een fikse bui vertrek ik om 10.30 uur, in stadje bekijk ik nog even de mooie abdijruïne.  Hierna schiet ik lekker op. Bij Melle denk ik slim te zijn, door de stad te vermijden en af te snijden. Ik kom door kleine weggetjes met pittige klimmetje en kleine dorpjes. Mooi, maar geen voordeel in tijd. Hierna pak ik de juiste route weer op en ga als een speer richting Noord-oost. Vind eind van de middag camping in Vivonne, waar ik langs de rivier m’n tent zet. Van de stad niets gezien, ’s avonds regen, bekende blikje bonen en groeten gegeten.

Dinsdag 15 sept. Vivonne – Ste Maure-de-Touraine

Door de regen pas om 11 uur vertrokken. Eerst inkopen bij de Aldi, knoertgrote supermarche. Onderweg Nederlands echtpaar gesproken, waren op de fiets naar St.Pied (vonden m’n roets uiteraard erg leuk). Ik rij makkelijk door de grote stad Poitiers, steeds rechtdoor en bij rivier/station de juiste richting aangehouden. Kijk dat gaat lekker, de weg niet al te druk en mooi vlak, zo maak je kilometers. In centrum van Chatellerault stop ik even, maar weinig te beleven. Hierna vervolg ik noordwaarts, links van de rivier Eind van de middag gaat het regenen en kom om 18.30 in Ste Maure-de-Touraine

Woensdag 16 sept. Ste Maure-de-Touraine – Tours

De camping ligt net buiten de stad en is erg stil. ’s Morgens regent het pijpenstelen, maar om 12 uur hou ik het tent leven niet uit en pak in en rij naar het noorden. Even is het droog, maar daarna gaan de sluizen weer open. Ik rij de stad uit via de drukke weg (rustige niet gevonden). Halverwege pik ik de juiste route weer op, maar kan er weinig van genieten door het slechte weer. Om 15 uur vlakbij Tours ben ik de regen zat en bij St.Avertin camping geboekt. Ik ben doornat, koud, neem douche en in restaurant warm ik door. Hier spreek ik Canadees echtpaar dat met kinderen ‘slow’ fietsend aan het tent-trekken is.

Donderdag 17 sept. Tours – Movée

Om 9.30 uur al weg, bij de grote kathedraal foto’s gemaakt. Het begint weer te regenen, in een restaurant bel ik met Brigit, neem bakkie koffie. Op klein buitje na, is het gelukkig rest van de dag droog. Ik het het ‘kilometersmaken’ weer te pakken. De route gaat eerst langs de Loire. Bij Chateau Renault rond 13 uur gestopt, maar snel centrum gezien. De weg uit de stad ging weer lastig, maar leuke alternatieve route gevonden. Daarna om 15 uur weer de echte route opgepakt bij Venodome. Koste me moeite om stad in te rijden, eerst via industrieterrein, daarna centrum weer snel gezien. Vendome eruit via St.Quentin werd heel lastig. De tunnel onder het spoor was afgezet, drie keer rondje door St.Quentin en toen toch maar de drukke N10 genomen. Gelukkig schiet nu weer op en bij afslag weer op de route gekomen. Na klein buitje begint m’n achterwiel aan te lopen, maar wat is de oorzaak? Alle tassen eraf, slinger aan het wiel en onverklaarbaar is het aanlopen over. Tijd om overnachting te vinden, camping Pezou is dicht, maar om 18.30 in leuke plaatsje Morée camping gevonden. Bij recreatie strandje en aardige mensen, kom weer lekker bij. Nog 80 km.te gaan voor Chartres.

Vrijdag 18 sept. Movée – Chartres

Gelukkig lekker droog, mooie camping om 10 uur verlaten. Rij even op de juiste route, maar afslag niet gezien en kom op de drukke N10. Schiet wel lekker op met wind in de rug. Bij een afslag weer de juiste route opgepakt want denk ik weer ‘het is niet de race…’ Rij door leuke dorpjes, genieten. Bij Chateaudun tourtje door centrum, kasteel zag ik op afstand, maar later niet meer gezien. Bij Bonneval regent ’t, dus stop ik, drink koffie in café, bezoek kerk waarin enkele pilaren scheef staan. Intussen wordt het weer beroerder, en trek m’n regenbroek en dubbele regenjas aan. Chartres is niet ver meer, maar het gaat fout als ik richting ‘Les Chartres Ver’rij. Probeer nog af te snijden maar rij i.p.v. noord, nu zuidelijk. Hierdoor wat vertraging, maar kom om 18 uur aan in Chartres, precies gelijk als Alco en Esther ook de camping op rijden. ’s Avonds weer gezellig bbq/bieren met Alco & Esther en het spel ‘Mollky’ gespeeld. Ook leuk gesprek gehad met Jan Sieuwer die een camping runt in Ten Boer.

Zaterdag 19 sept. Chartres – Condé sur Vesgre

Lekker uitgebreid ontbijt en natuurlijk samen met Alco koffie drinken. Ik zwaai A & E uit en pak op gemakje m’n spullen, roets weer tiptop in orde, aandrijftouw omgedraaid en pas om 14 uur op de route. Kort ritje gemaakt van om 17.30 al op de camping.

 Zondag 20 sept. Condé sur Vesgre – Liancourt

Mooi weer!, Vertrek om 9 uur, bij winkeltje nog 2 vruchtensappakken ingeslagen. Heerlijke route en niet één keertje verkeerd gereden en de hele dag geen spat regen. En op de rustigste dag van de week, de zondag met weinig verkeer, wel veel racefietsers gezien. Op 2e hands markt koffie gedronken en gepraat met aardige Fransman, die Santiago fietste. Om 18 uur in Liancourt, op verwaarloosde camping, waardoor ik gratis mag kamperen. Voor het kamperen bij turk aan de kebab/patat/cola voor 6 euro. Dat is goedkoopste dag, daguitgave 9.50 euro, gereden km. 120.

Maandag 21 sept. Liancourt – Seran court-le-Grand

Ha de zon schijnt dus handdoek, kleren, slaapzak, tent te drogen en ietsje later weg, 11 uur. Om 13 uur in Compiegne geprobeerd op wifi te komen bij VVV, niet gelukt. In stad weinig te beleven, toch in oude stadhuis foldertjes meegenomen. Weer lastig om op juiste weg te komen, dan maar de drukke D66 genomen, die als een speer gaat! Ben om 15 uur al in Noyan. Bij McDonald voor 8 euro ongezond gegeten en weer geprobeerd op wifi te komen (niet gelukt). In Noyan weer zoeken voor de juiste route, maar wanneer ik ‘m heb (16.30 uur) rij ik nog rap 25 km. in een uur, waarna ik op de mooie luxe camping arriveer.

Dinsdag 22 sept. Seran Court-le-Grand – Warlaing

Zo mooi 9.00 op pad en om 10.00  bij St.Quentin eerste spetters. Omzeil niet slim het centrum. Het eventjes droog en rond het middaguur barsten de buien weer los. Bij Gony ben ik de regen zat, neem ’n cafeetje, drink 2x koffie, sandwich en vertrek om 13.00. Jawel daar is het moment: zo’n 2 km. presteer ik het om de foute richting (terug naar het zuiden) te rijden. In de regen keer weer om, rij terug naar Gony, waarna het weer beter wordt. Bij Cambrai even schuilen voor een klein buitje. Via klein om weggetje, kom ik weer op de juiste route en gaat ’t weer als een speer. Om 18.00 op camping Warlaing. Het is er ongezellig met alleen stacaravans rond een klein meertje. Ik maak bonen, groente/worst klaar, krijg het niet op, maar krijg een uitgehongerde fietser naast me staan. In de regen zet hij z’n tent op en ik bied ‘m het restant van m’n pannetje aan. Gelijk met een glas bier (die hij kreeg van de campingbaas) verorbert hij het (zittend onder de partytent die we boven de picknick tafel zetten). Justin woont in Delft, is afgestudeerd in Eindhoven en maat een fietstocht rondje vrienden (Parijs/Berlijn/Neuf Chateau).

Woensdag 23 sept. Warlaing-Denderhoutem

’s Morgens deel ik m’n ontbijtbeleg (hij had alleen brood), praten nog gezellig en nemen afscheid. Ben weer lekker verstrooid en laat aandrijftouw hangen (zonde, 2x foetsie, want had ze als waslijn opgehangen). Ga weer laat (10.30 uur) op pad. Veel van het routeboekje afgeweken en de snelle weg genomen. Bij Tournai kom ik weer niet goed de stad uit, slecht bewijzering. Die Belgen doen niet aan wegennummers/goede verkeersborden. Uiteindelijk via een lekkere snelle weg, die niet druk was, weer via Lessines op de juiste route gekomen. Bij Geraardsbergen rij ik het jaagpad langs het kanaal, gaat lekker soepel! De camping is lastig te vinden, er zijn er weinig in deze omgeving en wordt slecht aangegeven. Onder Aalst toch wat gevonden, hoewel ik er flink voor omrij. Uit de winkel haal ik Bami met foe young hai, wat ik op de camping oppeuzel. Wel mooi tentveld, wat iets afgeleven op een heuvel bij de camping ligt.

Donderdag 24 sept. Dendhoutem-Walam/Mechelen (Roosendael)

Eindelijk het boek uit, dus kan ik naar huis. Stuur m’n blog bericht naar Marijke en vertrek 10.30. Rij door Belgie, kleine wegen en ik zit vaak verkeerd. Omzeil route om Aalst was niet handig. Via Afflichem (even de brouwerij van buiten gezien), daarna Meldert wat een doodlopend dorp bleek te zijn. Toen via Baardegem naar Opwijk. Volgens boekje zou er een fietspad op oude treinlijn zijn. Niet gevonden. De stad Merchtem kom ik niet lekker uit en rij rondje om, via Steenhuffel (Palm brouwerij) gaat het weer de goede kant op. In de Aldi van Londerzeel inkopen gedaan, dan via Mechelen (prachtige oude stad) weer de juiste route niet gevonden. Dreigt een sof dag te worden, want vind ik nog een camping? Mazzel want bij landgoedcamping Roosendael fantastische kampeerplek gevonden. Ze hebben zelfs een fietscafé, hier drink ik een paar Kwaremont van de tap.

Vrijdag 25 sept. Walam/Mechelen-Eindhoven

Om 9.00 weg, via jaagpad langs de Nete naar Duffel en dan naar Lier. Makkelijke weg, maar bij Lier zit ik niet meer op de juiste route. Bij Malle zit ik weer goed, neem patat maakt het besluit niet verder noordwaarts te rijden. Ik sms met Frea of ze thuis is in Eindhoven. Rij da naar Turnhout. Heb geen landkaart, maar via foto (van kaart Justin) weet ik toch de route te vinden. Eindhoven wordt al snel aangegeven, wat een verademing op Nederland in te rijden. In het centrum Eindhoven 16.00, toch moeite het adres van Frea te vinden. ’s Avonds gaan we de stad in, koop wegenkaarten van Nederland, gaan lekker uit eten en om 23..00 plat.

Zaterdag 26 sept. Eindhoven-Linschooten

Om 9.00 vertrek. Route gaat perfect en het weertje is heerlijk. Bij de grote rivieren beetje omgereden, maar als vanouds denk ik weer….niet de race…geniet van het landschap, etc. Onderweg kom ik aardig tandem ATB stel tegen, we treffen elkaar bij veerpont, later nog eens. Wanneer ik de voor de derde keer zie in Oudewater, krijg ik op terras een biertje van ze en praten leuk bij. Ze heten Mach en Wilbert, komen uit Tilburg en fietste ooit met de tandem naar Rome. Doe ’t weer rustig aan en rij naar de natuurcamping bij Linschooten de Oude Boomgaard voor de laatste nacht. Verorber de gekochte maaltijd strachatella en royale maaltijdsalade. Ze hebben hier wifi, dus verstuur m’n verslag naar Marijke (de 29e update). Het is fris maar helder weer, volle maan. De dubbele slaapzak komt goed van pas.

Zondag 27 sept. Linschooten-Anna Paulowna.

Om 9.00 op de roets. Het is bladstil en heerlijk zonnig weer. Rij via Woerden, Kamerik, Wilnis, Uithoorn, Aalsmeer nar Hoofddorp. Bij Cruquius kom ik in het zog van een wielrenner en rij een stukkie als ik in Zwanenburg kom. Steek door Spaarnwoude, pontje Buitenhuis om 12.30. Dan via Assendelft, Krommenie, de Woude. Klein omweggetje via Nieuwe Niedorp, Lutjewinkel, om 16.00 weer thuis!

Epiloog

Wat ik niet nodig had: slot, voicerecourder, ligfietstrui, belkompas

Nog over, globetrotter maaltijd (speedy gonzales), 1x porit melk/havermout.

 

 

 

5 reacties op “Update 30 # Oost west, thuis best!”

Welkom thuis nog! Dat gevoel, dat Nederland het mooiste land is, dat had ik ook toen ik Nederland weer in kwam fietsen vanuit Denemarken/Duitsland.

Cor, een beetje laat, maar welkom terug in de Polder. Wat een schitterend (sportieve) avontuur heb je mee gemaakt !!! 4000 prachtige KMers

Hoi Cor.
Mooie verslagen Cor wat een reis een echte pelgrimstocht.
Je voelt je nu wel een echte pelgrim toch.
En Ned het mooiste land wij hebben het.
ik heb toch een aanrader New Zeeland geen pelgrims.
gr Teun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *