Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Toen God verdween uit Varik

Hoe dankzij de methode ‘Henry Mentink’  een slapend dorp tot leven komt. Dit weekend sliep ik in het Veerhuis in Varik en ben wakker gemaakt dankzij een aantal zeer inspirerende workshops. Vanaf nu weet ik ‘Wie de Veerman betaalt’….

‘Ik heb een nieuwtje’ zei gastheer Henry Mentink en voorzitter van de organiserende Ecodorpen Netwerk. ‘Mijn achternaam is voortaan Veerman’. Een naam die helemaal past bij de sympathieke zestiger, die in zijn jonge jaren een Wereldwinkel runde in Grootebroek en later met succes MyWheels opzette. Per toeval kwam hij in contact met Pieter Kooistra (kunstenaar en auteur over het basisinkomen) die in Veerhuis woonde. Na het overlijden van Kooistra, ontwikkelde Henry een uniek bedrijfsplan: de uno box . Het Veerhuis werd met behulp van o.a. crowdfunding gefinancieerd. Zijn nieuwe naam ‘Veerman’ doet hij ook recht aan als Henry vertelt over zijn ideaal ‘Deelgenootschap’.

Niks geen gedoe, want de ‘Veerpont’  tussen de huidige en de wenselijke samenleving is de bestaande Stichting of BV.  Bij de ‘Deelgenootschap’ heerst geen angst, maar vertrouwen en je kunt gelijk aan de slag! Meer over het boeiende leven van Henry is te lezen in het interview dat in De Optimist heeft gestaan.

Het weekend dat in het teken van ‘Verbinding’ stond, was ook een reünie van oude bekenden. Na Olst, Teuge, Winterswijk en Michaëlshof, was dit mijn vijfde Ecodorpen Netwerkweekend. Toch had ik zo m’n twijfels over het programma: werd het veel binnen stilzitten en weinig doen? 

Liever zit ik minder in m’n hoofd, maar meer in de buitenlucht om m’n lijf te bewegen. Gelukkig viel passiviteit mee. Transitiecoach Sandra Boer vertelde over de ‘magie van geld’ en hoe dit haar leven totaal veranderde toen ze haar droom ging naleven. Sandra leeft in een ‘mobiel ecodorp’ (camper). Zij gaf ons een tekenopdracht met een verrassende uitkomsten.  Het échte creatieve werk kwam op zondagmiddag. De kunstenaar die ons zondagmiddag aan het werk zou zetten, was op het laatste moment verhinderd.  Mark van het Earth Awareness uit Teuge verzon even snel een oplossing. Voor dertig euro kocht hij bij de Action schildersspullen. Daarna tekende hij met potlood op het doek de zon, de Waal met de herkenbare boom die voor het Veerhuis staat. Met pastelverf mochten we het inkleuren en plakten onze houten badges aan het eind van de takken. ‘Tovenaar’ Mark liet zien hoe je met dertig man en een paar uurtjes samenwerken tot een verbluffend mooi resultaat kan komen!

Diezelfde Mark deed ook op zaterdagavond ‘de vuurceremonie’, waarbij o.a. het lied ‘Remember’ samen werd gezongen. Hieronder twee filmpjes: filmpje 1 is de versie van zondagmiddag met beeld en geluid. De kippenvel film is de versie zaterdagavond zonder beeld, met als tweede stem van Michaël waar hij ‘Beautiful dream’ zingt. Hopelijk gaat zijn droom in 2018 uitkomen!

Remember gezongen op zondag 14-1-2018

Remember gezongen op zaterdagavond 13-1-2018

Lied Damanhur bewoonster Macaco op zaterdag 13-1-2018

3 reacties op “Toen God verdween uit Varik”

Hai Cor, ben natuurlijk een paar van jouw blogs aan het lezen. En vooral Varik spreekt me ontzettend aan. Ik ga vast binnenkort iets daar doen, of kijken of zoiets. Dank jullie wel. Het was heel fijn om jullie in huis te hebben.
Dag dag, en wellicht ooit eens tot ziens?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *